Прокуратурата изброи над 3300 ценности у Божков, регистрирани били 212 (видео)

Близо 4000 ценности са открити при обиските в музея на хазартния бос Васил Божков на ул. "Московска" в София, съобщиха от държавното обвинение в петък. Едва 212 от тях са регистрирани по законовия ред.

Съобщението пак се превърна в своеобразен отговор на поредната порция "разкрития" от страна на бизнесмена. Рано сутринта той обяви, че финансовият министър Владислав Горанов му оказвал натиск да даде бизнеса си на посочен от него човек, а след като това не станало, последвал отговор от държавата – национализиране на лотарията и прокурорски обвинения.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_c69bea4aa8374660c886c0a79f41310a.jpg

Докато новото разкритие на укриващия в Дубай бизнесмен набираше популярност в социалните медии, държавното обвинение го атакува с ново съобщение за антиките му.

Поредното "откритие" на прокуратурата по тази тема е доста странно поради факта, че за богатата колекция на Божков се знае от години. Част от нея е била излагана и у нас, и в чужбина, и досега нито една институция не се е усъмнила публично в редовността ѝ. Нито е извършила някаква проверка.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_c0dd00bbe4535f289e055e69f39e8c95.jpg

В нарушение на всякакви правила и стандарти

Ценностите на Божков са съхранявани извън всякакви правила и стандарти - в кутии, кашони, торби и насипно състояние. По част от предметите е имало непочистена пръст, твърди прокуратурата.

"Върху опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона", заключава прокуратурата.

Разследващите и Божков продължават взаимните обвинения за колекцията. Бизнесменът твърди, че прокуратурата извършва грабеж, изземайки антиките, и има варварско отношение към тях. Държавното обвинение отвръща, че Божков ги е съхранявал в торби в мазето си.

Миналата седмица прокуратурата разпространи поредни снимки от иззети предмети. Божков реагира веднага и обяви, че снимките са стари – от 5 февруари, а прокуратурата се опитва да ги представи за актуални.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_82c51588a60842cb7566521024c6b4e8.jpg

Ритмично и по закон

Действията по разследването на частната колекция не са спирали, твърдят от прокуратурата. Напротив, те се извършват ритмично и при спазване на всички законови изисквания.

"Изрично следва да се отбележи, че всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация "Тракия" на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр", пишат от държавното обвинение.

По време на огледите има поемни лица, юристи и служители на фондация "Тракия", специалисти от Националния исторически музей и галерия, както и служители на министерството на културата.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_3e91d0a10f925b98601ae526969abd47.jpg

След изземването ценностите се дават на съхранение в музея и галерията. С това твърдение разследващите очевидно се опитват да опровергаят Божков, който наскоро сензационно обяви, че един от ритоните в колекцията му, който уж би трябвало да е в НИМ, се появил на свободния пазар и му бил предложен да го купи. От НИМ отрекоха, но до момента няма никакво независимо потвърждение. Досега иззетите от бизнесмена вещи не са били показвани освен на единични снимки, от които не може да се направи извод дали всички иззети предмети са там, където властите твърдят, и дали някои от тях не са пуснати за продажба или пък заминали тайно към други частни колекции.

Ще стигнат до 10 000

До момента разследващите са документирали около 1/3 от колекцията на Васил Божков, казва прокуратурата и допълва:

"Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000".

Впоследствие ще бъде назначена експертиза с участието на международни експерти, обещават от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България