Прокуратурата изиска Танева да провери сечта на вековната гора край Котел

ВАП иска резултати от инспекцията в "най-кратък срок"

Прокуратурата изиска Танева да провери сечта на вековната гора край Котел

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на земеделието Десислава Танева да извърши спешна проверка по сигналите за сеч на над 2500 кубика вековни гори край Котел. Обвинението се е самосезирало по публикации в медиите.

"По реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая. За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта-изборна, групова или др., какъв е видът на добива - за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др", се посочва в съобщението на ВАП.

Проблемът

Както Mediapool съобщи, 85 тира изнасят над 2500 кубика вековна букова гора в близост до Котел. Горите са 130-годишни, а сигналът бе разпространен от природозащитника Атанас Русев, който го публикува във Фейсбук групата "Да запазим горите". Самият Русев е получил данните от местни жители.

Любопитен детайл е, че тези гори се намират във вододайна зона, над изворите на десния ръкав на Медвенска река. Това е реката, която се влива в Луда Камчия.

Атанас Русев показа нагледно сечите до голо чрез публични снимки от сателита Sentinel 2 във времето от края на юни до 2 септември. За два месеца снимките ясно показват тъмни петна от сеч.

Самите горски обявиха, че всичко е законно и по план.

"Всичко е законно! Ние работим по утвърден горскостопански план, в който са предвидени тези мероприятия. Този план е съгласуван с Регионалната инспекция по опазване на околната среда, с министреството на земеделието, с всички институции. Спазен е изцяло Законът за горите. Не е проблем, че гората е 130-годишна. Всяка една гора се отглежда. Тази сеч, за която вие говорите, до 40 години ще започне да се възстановява", коментира в петък пред Mediapool инж. Ивайло Русев, директор на Държавно горско стопанство Котел.

Тогава той изтъкна, че Котел е 90% във вододайна зона, но в парцел вътре в нея може да се сече максимум 25%. Цялата налична дървесина, в която е разрешена сечта, била над 10 000 кубика.

Неслучайно ВАП подчертава, че иска и проверка за предназначението на дървесината. Това искане вероятно е във връзка с твърдението на Атанас Русев за потенциална далавера, чрез която държавата може да се окаже ощетена с над 250 000 лв. Когато дърветата се ползват за по-фина обработка (фурнир), те струват повече.

Какво следва?

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, в който да бъдат отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно наказателни производства, както и мерки за преустановяване на нарушенията.

Докладът трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок, се казва още в съобщението на обвинението.

Споделяне

Още от България