Прокуратурата изнася и "шпионското" разследване в медиите

Прокуратурата изнася и "шпионското" разследване в медиите

Прокуратурата продължи започнатата покрай делото за атаката срещу приходната агенция (НАП) практика да публикува доказателства, като в четвъртък разпрати до медиите факсимиле от вече известната докладната записка на руски език, подписана от обвинения в шпионаж в полза на Русия председател на движение "Русофили" Николай Малинов. Твърди се, че документът е иззет при претърсването в дума на Малинов.

Прокуратурата обяснява, че при публикуването на документа е водена от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи и че данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор.

От разпространения текст не се разбира до кого е адресирана Докладната записка, нито кога точно е писана. Та е озаглавена "Относно: Необходимата геополитическа преориентация на България, или това, което ние наричаме "Проектът България"".

Документът има характер на нещо като прошение за помощ и подкрепа от страна на руската държава за Националното движение "Русофили", за да може то да изпълни задачите, които си е поставило.

За целта най-напред руската държава трябва да бъде убедена, че "днес България представлява колония на САЩ" и че процесът на нейното "завладяване от Запада е отишъл толкова далеч напред, че вече е трудно да се разчита само на масовите емоции и инстинкти на българите – необходимо е Русия да се върне към своите стратегически дълбочини, една от които е България". На друго място в документа се говори направо, че Русия е закъсняла с "връщането си в своите стратегически територии".

В този смисъл авторът на докладната дори отправя упрек към руската държава, че "все още чака българите да се справят сами". Това обаче според него няма как да стане, защото "над четвърт век България се намира изцяло под ударите на САЩ", за да се промени нейния "цивилизационен избор", направен още преди 1150 години – православие, принадлежност към славянската култура, русофилство.

България, пише Малинов, трябва да изгражда бъдещето си заедно с Русия, която е по-силна от нас и без която "няма да оцелеем".

Затова той се обръща за помощ в няколко направление: създаване на силно средство за масова информация (телевизионен канал, информационна агенция), чрез което да се разпространяват послания към русофилската общност; създаване на влиятелен аналитичен център; прерастване на движението в профилирана русофилска партия, която да стане незаобиколим фактор в българския парламент и да се бори за геополитическата преориентация на страната.

Голяма част от документа е посветена на кроежи за директно навлизане на Русия в българската икономика. Русофилите не могат да се справят сами без руска подкрепа, изразена в придобиването на печеливши отрасли на българската икономика, пише Малинов.

Става дума за покупката на "Виваком" с помощта на "Внешторгбанк" и намиране на инвеститор, така че телекомът да остане под руски контрол.

"С цел създаване на адекватна икономическа основа на нашата дейност ние предприехме действия за безвъзмездно (думата е подчертана на ръка - бел. ред.) предаване на активи в размер на над 1.5 млрд. евро от страна на бившия банкер Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев. Тези активи не трябваше да попаднат в български ръце, защото българската държава с цялата си мощ ще пречи на тяхното владение и ползване", се казва в документа.

Между януари и март 2015 г. е постигната договорка в ръцете на Малофеев да бъдат предадени мобилният оператор "Виваком", предприятията от военно-промишления комплекс "Дунарит" и "Авионамс", телевизионните компании ТВ7 и ББТ, се казва в документа. "За съжаление не успяхме да завладеем тези компании (бел. ред. - телевизиите), защото държавата беше изцяло срещу нас, като не позволи регистрацията на новия собственик с проруски профил", пише Малинов.

Прокуратурата публикува и две от трите приложение към Докладната записка - информация за дейността на "Русофили" и за създаването на икономическа основа за дейността на движението. Третото приложение – автобиография на самия Малинов, липсва.

За сметка на това сред публикуваните документи има текст на български език с неясен автор и цел, озаглавен: "Придобиване на контрол върху "Дунарит" от "Емко".

Има и още един текст на руски език: "Предложение на Цветан Василев, собственик на "КТБ Груп", за продажба на активи, които представляват около 9% от БВП на България", в което са посочени "БТК - Виваком" и НУРТС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?