Прокуратурата изрови отпадъци, твърди, че са на Бобокови

Акция край Червен бряг и Рупци по разследването срещу бизнесмените

Прокуратурата изрови отпадъци, твърди, че са на Бобокови

Специализираната прокуратура е извършила в сряда оглед на територията на бившо ТКЗС край Червен бряг, където според нейните данни от разследването срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови са били загробвани в дълбоки силажни и изкопни ями опасни отпадъци, генерирани от техни дружества.

Акцията ще продължи на следващия ден с огледи на землището на село Рупци, където държавното обвинение също твърди, че са заравяни опасни отпадъци от предприятия на двамата братя.

Прокуратурата дори разпространи снимки, на които се виждат единични остатъци с надписи "Монбат" и логото на фирмата на Бобокови.

Как присъствието им доказва, че бизнесмените и фирмите, производители на акумулаторните батерии, са участвали в заравянето им не е ясно.

Според съобщението, "първоначалният анализ сочи, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни".

На местопроизшествието са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда, допълват от прокуратурата. Вземат се и проби от почвата за евентуално замърсяване, както и от чувалите с отпадъци, част от които вече са извадени от земята.

Преди месец на тези терени бяха открити пластмасов гранулат и пластмасови изрезки от акумулаторни батерии, чийто произход тогава бе неясен. Сега са иззети доказателства, които ще се използват в разследване срещу Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и други лица за незаконен внос и преработка на отпадъци.

След като приключат процесуално-следствени действия, откритите край Червен бряг и Рупци отпадъците ще бъдат преместени, но къде още не е ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България