Прокуратурата иззе от МВР "подслушваческия" ван, проверява го на свой терен

Прокуратурата иззе от МВР "подслушваческия" ван, проверява го на свой терен

Прокуртурата е иззела един автомобил с техника за негласно наблюдение от МВР във връзка с проверката на сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Колата ще бъде изследвана на терен на държавното обвинение, а резултатите от проверките по "българския Уотъргейт" ще бъдат огласени по предварителния план на 12 април.

От прокуратурата обаче не казват дали става дума за въпросния "Крайслер Вояджър", за който говори Станишев. В края на март лидерът на БСП се позова на получен от него анонимен сигнал, в който се говори за незаконна схема за подслушване на висши политици, бизнесмени, лидери на протестите и обществено активни граждани, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Станишев предаде данните на главния прокурор Сотир Цацаров, като сравни скандала с "Уотъргейт" и разясни, че незаконното проследяване се извършвало от служба СДОТО в МВР.

По данните на Станишев екипът на подслушването се движел със сив ван "Крайслер Вояджър", чиито регистрационни номера били сменяни след всяка операция. В сигнала, получен от лидера на БСП, са посочени имената на конкретни служители. Почти по същото време бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров обяви пред "Труд", че сив "Форд" го следи.

Един от водещите прокурори по проверката в МВР Роман Василев обяви, че вече са снети обяснения от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и други настоящи и бивши длъжностни лица от МВР.

"Всеки ден се провежда сутрешна оперативка при заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и всеки ден се работи. Не се възлагат никакви действия на ДАНС, всичко се върши лично от проверяващия екип прокурори. Разпитите се водят винаги от двама прокурори", каза още Сотир Цацаров. Той допълни, че вече са иззети документи и дневници, разпитани са и служители.

Главният прокурор съобщи, че проверката по поредния скандал за подслушване може да обхване и ДАНС, както и всички институции, които разполагат с подслушвателна техника.

В началото на седмицата Българският хелзински комитет (БХК) призова Цацаров да "увери обществото в надеждността на прокурорската проверка в МВР", като оповести всички резултати от нея. Главният прокурор каза, че Законът за специалните разузнавателни средства забранява на прокуратурата да обявява методите и техниката, с която се подслушва. Той обаче гарантира, че ако има данни за нарушения или престъпления, те ще бъдат оповестени.

Проверката в МВР се извършва от екип от 12 прокурори начело с градския обвинител на София Николай Кокинов и заместника му Роман Василев. Те ще проверяват до 12 април, а след това до 16-ти ще трябва да изготвят доклад.

Споделяне

Още по темата

Още от България