Прокуратурата: КАТ пише повече и по-некачествени актове

Прокуратурата: КАТ пише повече и по-некачествени актове

Пътната полиция е започнала да издава повече актове и електронни фишове за нарушения на шофьори през 2017 г., но те стават все по-некачествени.

Това заключава Върховната административна прокуратура (ВАП) след проверка на дейността на КАТ, извършена по повод тежката верижна катастрофа на 5 юли на магистрала "Тракия".

Държавното обвинение констатира, че пътните полицаи са започнали да пишат повече актове след предходната проверка на ВАП, извършена през 2016 г., която установила "негативни резултати и пропуски в административно-наказателната дейност на контролните органи" спрямо данните за 2013 и 2014 г.

Тогава до шефа на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР Христо Терзийски са отправени препоръки за "предприемане на организационни мерки с цел подобряване качеството на работата им и активизиране на дейността на полицейските органи по контролиране спазването на правилата за движение по пътищата".

Това очевидно е оказало въздействие и броят на издадените междувременно актове и електронни фишове е "нараснал значително", констатират прокурорите, направили последната проверка.

"Същевременно ВАП констатира, че не може да се отчете положителна тенденция по отношение на качеството на административно-наказателната дейност в по-голяма част от структурите на МВР, видно от броя на отменените наказателни постановления. Ето защо ВАП прецени, че следва отново да сезира директора на ГДНП за необходимостта от подобряване качеството на работата при осъществяване на административно-наказателната дейност", съобщават от прокуратурата.

Споделяне

Още от България