Въпреки посочените "крайни мерки" в програмите на НФСБ и ВМРО-БНД

Прокуратурата категорично отказва да разследва Патриотичния фронт за расова омраза

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата системно и категорично декларира отказ да разследва националистическите партии НФСБ и ВМРО-БНД, обединили се в предизборната коалиция Патриотичен фронт, за разпространяване на расова омраза и подбуждане на насилие към ромското население.

Това съобщават във вторник от Българския хелзинкски комитет (БХК) във връзка с постановление на Софийската апелативна прокуратура (САП), с което е потвърден отказа на долната инстанция да образува разследване по повод откровени расистки намерения, изразявани в програмите на двете партии.

Правозащитниците припомнят, че сред предизборните ангажименти, поети от НФСБ към избирателите, е етническо прочистване на българските населени места от ромите и затваряне на последните в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в "туристическа атракция".

По този повод разследващите отбелязват единствено, че "посочените крайни мерки, като изолация на ромското население в програмата на НФСБ, например, са за лица, които не желаят и не полагат усилия за интегриране".

Апелативната прокуратура не демонстрира безпокойство и заради плановете на ВМРО да реши "циганския въпрос" основно чрез въвеждане на трудова повинност за роми и сформиране на "доброволни отряди за защита на българското население".

"Цялата глава VІІ от предизборната програма на "НФСБ" е озаглавена "Отношение към етносите", където е разгърната тезата, че наличието на различни етноси в България застрашава българската национална идентичност", добавят от БХК, уточнявайки, че в случая представляват български ром, подал сигнал срещу двете формации.

"Тезата на прокуратурата, системно застъпвана в постановленията на Софийска районна, Градската и Апелативната прокуратура е, че доколкото не може да се установи кое конкретно лице е предложило текстовете, то липсва субект на престъпление, тъй като наказателната отговорност по българския наказателен закон е винаги лична. Същевременно, предмет на жалбата са политически програми, приети официално от управленски органи на партиите в рамките на добре документирани заседания, което позволява установяването на авторите на тези текстове", информират правозащитниците.

"Предлагането в политически програми на отделяне на ромите в затворени лагери, излагането им на показ на туристи и ограничаването на раждаемостта им не са случайни думи, изпуснати от невнимаващ какво приказва човек в частно обкръжение, а официални предизборни публични позиции на политически организации, с които те целят максимално да достигнат избирателите и да им повлияят в своя подкрепя", отбелязва Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

"Всяко заключение, че липсва пряк умисъл за дори една дума, написана там, е лишено от здрав разум. Смешно е да се твърди, че тези неща са написани, без авторите им да са го осъзнавали", добавя тя.

Според Илиева отказът на прокуратурата реално да проведе разследване, което да установи кои са лицата, участващи в колективните органи на управление, приели тези предизборни програми, представлява чадър, който осигурява безнаказаност на всеки партиен колективен орган в огромен ущърб на законността и обществения интерес.

Споделяне

Още от България