Сотир Цацаров:

Прокуратурата категорично ще поиска имунитета на Цветанов

Доказателства за престъплението на бившия МВР шеф ще бъдат представени на новия парламент

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като той се закълне като народен представител. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който във вторник изнесе лекция пред студенти от УНСС.

 

"Прокуратурата е казала ясно и просто, че ще поиска имунитета на лицето, за което говорите, от Народното събрание. Категорично ще го направи", каза Цацаров в отговор на въпрос дали държавното обвинение ще използва момента преди клетвата, за да повдигне обвинение на Цветанов.

 

Главният прокурор уточни, че иска да бъдат представени доказателствата срещу бившия МВР-шеф пред новия парламент. "Не искайте прокуратурата да използва празнини от ден, два, три, за да направи нещо, тя ще го направи. Съвсем ясно ще представи пред Народното събрание защо иска свалянето на дадения имунитет", добави Цацаров, като уточни, че "противното е нечестна игра".

 

Прокуратурата има възможност да предяви обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и в дните между обявяването на решението на ЦИК, че е избран за депутат до полагането на клетва като народен представител. През това време той не се ползва с имунитет. Цветанов бе официално обявен за мишена на прокуратурата заради скандала с незаконното мобилно подслушване в МВР, но имунитетът му като кандидат за депутат засега го пази от дело.

 

На 30 април прокуратурата обяви, че спира делото срещу тримата бивши шефове на спецдирекцията в МВР, която се занимава с подслушването - СДОТО. Причината бе, че са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветан Цветанов. Държавното обвинение обяви, че той съзнателно е допускал шефовете на СДОТО да не си изпълняват задълженията и да нарушават правилата при прилагането на мобилни специални разузнавателни средства (СРС).

 

До разследването се стигна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев препрати до Цацаров в края на март анонимен сигнал, получен от служител в МВР. В него бе посочено, че като вътрешен министър Цветанов устно е разпореждал да бъдат подслушвани нерегламентирано политици, бизнесмени и магистрати.

 

Образуваната проверка прерастна в средата на април в четири досъдебни производства срещу ексшефовете на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, настоящия им наследник Сергей Кацаров и срещу подчинения му Радко Димитров, който бе изтрил част от записите от един от автомобилите за мобилно подслушване.

 

Последва реакция от главния секретар на МВР Калин Георгиев, който опроверга констатациите на прокуратурата, че е потвърдила "2/3 от сигнала", заявявайки в интервю за в. "24 часа", че въпросната техника не можела да прави гласови записи, че нищо не е било изтривано, а просто било архивирано, както и, че разминаванията в пътните книжки на служебните коли се дължали не на нарушения, а на задачи, свързани с националната сигурност, които изпълнявали извънредно.

 

Веднага след публикуването на интервюто му, той спешно бе привикан на разпит в прокуратурата. Впоследствие главният прокурор обяви, че главсекът на МВР пред медиите е опровергал становището на разследващите, но по време на разпита му не го сторил. След това Георгиев рязко спря да дава публични изявления, подобно на времето, когато министър бе Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?