Прокуратурата клонира Иван Гешев - бил в Москва, докато арестува Иванчева в София

Иван Гешев на акцията при ареста на Иванчева на 17 април. Очевидно той не е в Москва, снимка БГНЕС

В официално съобщение прокуратурата успя да клонира най-ценния си кадър в лицето на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Държавното обвинение съобщи, че той е бил в командировка в Москва на 17 април миналата година, въпреки че по същото време той лично ръководеше акцията по задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в центъра на София, в присъствието на тв камери.

В случая става дума за техническа грешка, защото Иван Гешев наистина е бил в Москва, но на 17 май, както става ясно от прессъобщение на руската прокуратура. Във вторник вечерта грешката беше призната и от българската прокуратура, която се извини. Държавното обвинение бе осъдено от "Дневник" да отговори за командировките на българските прокурори в Русия.

Странният случай с "клонирания" по документи Иван Гешев беше засечен от самата Десислава Иванчева, която бе осъдена на 20 години за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Иванчева не пропусна случая, за да атакува спрягания за фаворит за нов главен прокурор.

"Опитваме се да проявяваме разбиране към зададената от тъмни кръгове политика на Главната прокуратура, но не разбираме колко оплетени са схемите ѝ. Всички видяхме Иван Гешев, който командваше позорната акция пред Спортната палата, а присъствието му там на 17.04.2018 година е запечатано от десетки телевизионни камери", пише Иванчева в профила си във Фейсбук.

"Затова питаме - бил ли е командирован Иван Гешев в Русия по това време? Привидял ли ни се е пред Спортната палата или това е негов клонинг? Защото ако не е така, това означава, че освен лъжи и ла.номети по малкото останали стойностни медии в България, прокуратурата се самоуличава в източване на пари от командировки?", пита Иванчева.

Акцията на 17 април в София, видео БГНЕС

Докато прокуратурата се оплете за командировката на Иван Гешев в Москва, тя опита да чете морал на "Капитал" и "Дневник". Държавното обвинение казва, че не отговарят на истината твърденията на "Капитал", че градският прокурор на София Емилия Русинова е била през 2018 г. на посещение в Москва. След това поднася твърдението, че Иван Гешев е бил в Москва на 17 април, което, очевидно, също не е вярно.

"Внушенията в посочените медии ("Дневник" и "Капитал" )за връзка на такива посещения с разследването на опита за убийство на Емилиян Гебрев и за "руско влияние" в тази насока са произволни и обслужват цели, които нямат общо с обективността. Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал" по тези теми, както и към причините за нея, но въпреки това счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика", се казва в прессъобщението на прокуратурата.

Журналисти от "Капитал" и "Дневник" публикуваха във вторник информация за създателя на файла с въпросното прессъобщение. От нея става ясно, че текстът е редактиран лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?