Прокуратурата крие разследването за отравянето на Гебрев

Прокуратурата крие разследването за отравянето на Гебрев

Софийската градска прокуратура (СГП) упорито крие разследването за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев. Преди седмица Mediapool попита на какъв етап е делото, образувано още през 2015 г., а впоследствие спряно и отново възобновено. От СГП не дадоха никакъв отговор.

Според "Свободна Европа" държавното обвинение не отговаря и на самия Гебрев. Той е искал достъп до делото на 17 октомври. Отказано му е. Писал е и две писма до главния прокурор Сотир Цацаров. Отговор няма.

Въпросът какво се случва с разследването стана особено актуален след последните разкрития на разследващия сайт Belingcat. Според тях подготовката за отравянето на Гебрев и сина му е извършена от екип от 8 души от секретно звено на руското военно разузнаване ГРУ. Командир на екипа е бил Денис Сергеев, пътувал многократно до България под фалшивата самоличност на Сергей Федотов.

За многократните посещения на Сергеев/Федотов отново се разбра не от полиция или прокуратура, а от разследвания на Belingcat.

Разследването за опита за убийство на Гебрев бе възобновено по негово искане в началото на годината. Тогава прокуратурата и полицията демонстрираха активност, която изчезна няколко месеца по-късно.

Самият Гебрев твърди, че е имал симптоми, сходни с тези на отровения във Великобритания двоен агент Сергей Скрипал. Бизнесменът разказва, че в края на април 2015 г. е усетил дразнене в очите, но решил, че се разболява от грип и не взел никакви мерки. Ден по-късно му прилошало и е откаран по спешност във ВМА, където прекарва 20 дни.

Впоследствие Гебрев плаща за изследване във финландска лаборатория, което показва наличие на органофосфати, но не дава отговор за вида на отровата. Сходни са заключенията и от българските експертизи. Източникът на отравянето не е открит.

Въпреки че възобнови делото, прокуратурата е наложила пълно информационно затъмнение. Самият Гебрев като потърпевш би следвало да получи отговор какво се случва с делото.

"Към днешна дата нямам каквато и да било представа какво се случва с разследването. Поради тази причина, като потърпевш, съгласно действащото законодателство, аз имам пълно основание и право да се запозная със събраните материали по въпроса досега. За да се спази законът такъв, какъвто е, аз направих запитване към наблюдаващите прокурори по въпроса. Странно е, че получих отказ", разказва той пред Свободна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?