Прокуратурата лекичко качва Нено Димов на ските и за концесията на "Юлен"

Прокуратурата лекичко качва Нено Димов на ските и за концесията на "Юлен"

Часове след ареста и последвалата оставка на екоминистъра Нено Димов, прокуратурата даде знак, че възнамерява да извади почти всичко, с което разполага срещу него. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев съобщи в петък, че от служебния кабинет и дома на Димов са иззети и документи, които засягат концесията на "Юлен" на ски зоната в Пирин. Конкретният повод за акцията срещу министъра е водната криза в Перник и вноса на отпадъци в България.

При обиските разследващите са намерили при министъра писмото на бившия главен прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов за концесията над Банско. Прокурор Кънев не уточни дали писмото е намерено в кабинета на Димов или в дома му. Само по себе си намирането на писмото на Цацаров няма как да е престъпление, защото оглавяваното от Димов министерство се занимава със ски зоната. Но прокуратурата има намерение да провери дали екоминистърът не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера.

"Ще бъде проверено дали (Димов) е упражнил правомощията си по закон (за концесията), в пълнота или не", каза Ангел Кънев. Той уточни, че доказателствата все още не са категорични, за да се направи обоснован извод за извършено престъпление от Димов и за "Юлен". Към момента министърът е обвинен за умишлена безстопанственост покрай водната криза в Перник и е проверяван за незаконния внос и депонирането на боклук от Италия.

Бездействие

През зимата на 2018 г. партия "Зелените" изпрати сигнал до прокуратурата срещу концесионера на ски зоната в Банско – "Юлен". Пет месеца по-късно тогавашният главен прокурор Цацаров изпрати писмо до премиера Борисов, в което фактически потвържди голяма част от данните, изнесени от "Зелените".

Основният извод на главния прокурор бе, че от 2001 г. до 2018 г. концесионерът "Юлен" е използвал 64% по-голяма площ в Пирин от разрешената в концесионния договор за ски зоната - 164 хектара вместо договорените 99.5 ха.

Цацаров напомни на премиера, че от 2010 г. насам правителството е било наясно с това положение, но мерки не са предприети. Главният прокурор обяви тогава, че наказателна отговорност за тази "безстопанственост" няма да се търси, защото прокуратурата не е открила умисъл в действията на длъжностните лица. Цацаров обаче препоръча на правителството незабавно да предприеме мерки, предупрежавайки, че престъпна умисъл може и да възникне.

Година и половина по-късно концесионният договори си стои непроменен.

През ноември 2018 г. Цацаров гостува на "Шоуто на Слави", където заяви, че е поискал свиване на реалната площ, използвана от "Юлен" в Пирин. Цацаров се закани, ако не бъдат взети мерки, може да бъдат разследвани отговорните лица в екоминистерството и Министерския съвет и да бъде търсена наказателна отговорност за бездействието им.

Още на другия ден Нено Димов свика пресконференция. Обяви, че ще поиска да бъде упълномощен от правителството да започне преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор. Министърът се ангажира да поиска "значително" увеличение на плащаната на държавата концесионна такса. Този ангажимент и досега не е реализиран.

В началото на 2020 г. Нено Димов е арестуван заради предполагаемото източване на язовир "Студена", причинило воден режим и бедствено положение в Перник. Едва сега прокуратурата пак заговори за бездействието за Пирин. Преди това Димов бе признавал, че "Юлен" плаща около 300 хиляди лева годишно за използваните площи в планината.

"Всички знаят, че е Цеко"

В началото на 2018 г. премиерът Бойко Борисов изрече това, което други преди това не смееха: че реалният собственик на "Юлен" е Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка.

"Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос, сега, да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и "Зелените" поражда всичко това, което се случва в момента", каза тогава Борисов пред бТВ на въпрос кой е реалният собственик на "Юлен". "Зелените" изпратиха сигнал до прокуратурата, че за 14 години държавата е субсидирала федерацията по ски с близо 40 милиона лева. Федерацията също е управлявана от Цеко Минев. На този фон държава е взела три пъти по-малко пари от концесията в Пирин.

В края на 2018 г. ски легендата Марк Жирардели се появи със съобщението, че е купил "Юлен", но не каза от кого и за каква сума. Докато бе министър, Нено Димов повтаряше колко сложен за решаване е въпросът с концесията на ски зоната

"Защото, от една страна, не можем да дадем толкова голяма площ, каквато е цитирана в договора, от друга – трябва да се създаде нов договор, от трета – не искаме да закриваме курорта Банско. Затова трябва да се намери разумно решение на този безпорядък, който е станал през 2001 г. в концесионния договор", каза Димов пред журналисти в края на ноември 2018 година.

Досега той не е предложил нищо по въпроса, но пък явно е имал причина да държи писмото на Цацаров близо до себе си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?