Прокуратурата мълчи предизборно за случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица

Прокуратурата мълчи предизборно за случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица

Прокуратурата във Велико Търново отказва да разкрие резултатите от дългоочакваната експертиза на случая с мъртвото бебе в болницата в Горна Оряховица. Заключенията на деветимата лекари, които са работили по документа, вече са готови и предадени в държавното обвинение, съобщи в понеделник в. "Труд".

Пред Mediapool говорителят на окръжната прокуратура във Велико Търново Катерина Лещакова потвърди, че експертизата е готова, но насочи към наблюдаващия прокурор Светослав Калчев. Той от своя страна обясни, че не желае да говори, но ако все пак се реии да бъде съобщено нещо, това ще стане през Катерина Лещакова.

Мълчанието на държавното обвинение вече две години работи в услуга на бившия вътрешен министър и настоящ водач на листата на ГЕРБ във Велико Търново Цветан Цветанов.

През декември 2010 година Цветанов чете от трибуната на парламента стенограми от специални разузнавателни средства (СРС) на разговори между лекарите от Горна Оряховица - Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на родилното отделение на местната болница Димитър Сотиров.

Лекарите са били подслушвани във връзка с разследване за длъжностни престъпления в болницата. От разговорите им Цветанов научава за смъртта на недоносено дете, абортирано от 17-годишна ученичка. Той решава да направи национално достояние шокиращи реплики от разговори между медиците, които според него доказват, че бебето е умишлено умъртвено.

Лекарите твърдят, че плодът на 17-годишната родилка е бил мъртвороден. Те обаче са арестувани показно и държани няколко дни в следствието. Ден след ареста Цветанов влезе в ролята на последна съдебна инстанция и сам им произнесе присъдата от трибуната в Народното събрание - "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс".

Цялото дело "виси" върху деветорната съдебно-медицинската експертиза. За последно през юли миналата година прокуратурата във Велико Търново не приема заключението на вещите лица, защото един от деветимата не се е подписал. За да се вземе подписа му трябваха още девет месеца, време достатъчно да се изкара една бременност. Неприетата тогава експертиза оневиняваше лекарите, но не е ясно дали лекарите не са променили заключенията си. Деветорната експертиза се чака вече две години и четири месеца.

Тя е вторият документ по това дело. Още през декември 2010 година петима лекари обявиха своите колеги от Горна Оряховица за невинни, но това явно не вършеше работа на държавното обвинение и бе поискана въпросната деветорна експертиза. Случилото се тогава бе пряк политически удар срещу Цветан Цветанов, а веднага след обявяването на нейния резултат от Синята коалиция поискаха от премиера Бойко Борисов да уволни вицепремиера.

Споделяне

Още по темата

Още от България