Прокуратурата: Много над 2,5 млн. лв. са укрити в сейфове от бившия шеф на парното

Много повече от два и половина милиона лева са парите на бившия изпълнителен директор на “Топлофикация” – София Валентин Димитров, намерени в банкови трезори в България, съобщи в понеделник наблюдаващият прокурор по разследването срещу Димитров за пране на пари Божидар Джамбазов.  

Парите са в евро и долари и в момента се работи по тяхното описване. В началото на разследването в сейф на банка бяха открити 2,5 млн. лв., но впоследствие се оказа, че сейфовете са повече и в няколко банки, не само на името на Димитров, но и на майка му – Цеца Димитрова.

Бившият шеф на парното е в предварителен арест за постоянно, а майка му, поради напредналата възраст е с мярка на неотклонение парична гаранция.

Прокурор Джамбазов смята, че обвинението вече разполага с цялата информация за сметки и имущество на Валентин Димитров и майка му. Според прокурора все още няма отговори на съдебните поръчки, отправени към няколко държави във връзка със злоупотребите в "Топлофикация".

Джамбазов не пожела да коментира проверката срещу внезапно пенсионирания директор на Интерпол в България Петър Христов. За работата на Христов МВР оповести, че е започнала проверка. Според публикации в пресата, той бил укривал документи, свързани с Димитров.

Междувременно от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че софийският градски прокурор Вичо Вичев е внесъл предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат наградени девет прокурори за висок професионализъм по делата с обществена значимост и широк отзвук.

Предложението е за прокурорите Веселин Найденов, Галина Стоянова, Иванка Трифонова, Божидар Джамбазов, Наташа Бърнева, Никола Невенчин, Мариана Станкова, Станимир Димитров и Христо Граматиков, а мотивировката е “за проявен висок професионализъм при изпълнение на прокурорските им задължения по дела с висок обществен интерес”.

Джамбазов и Станкова работят по делото за източването на "Топлофикация" и прането на пари от бившия директор на фирмата, Трифонова е прокурор по делото за педофилия срещу Владимир Кузов, Станимир Димитров – по делото за искания подкуп от 1,5 млн. лв. срещу данъчния служител Александър Ангелов и съучастника му Кирил Йовчев. Наташа Бърнева работи по делото за убитата адвокатка от Ямбол и незаконните висши училища в София, а Христо

Граматиков - по делото за инцидента в дискотека "Индиго", при който бяха изпотъпкани до смърт седем деца.

Главният прокурор Борис Велчев предлага Галина Стоянова, Наташа Бърнева и Веселин Найденов да бъдат повишени.

За издигането на Вичев Велчев спомена пред журналисти миналата сряда след заседанието на ВСС. Тогава главният прокурор каза, че за поста градски прокурор ще бъде назначен човек след конкурс, на който кандидатите трябва да представят концепция за развитие на прокуратурата.

Миналата сряда за заместник-градски прокурор на София от ВСС бе назначен Роман Василев, който е прокурор по делото срещу братята Николай и Красимир Маринови.

Споделяне

Още от България