Прокуратурата може да бъде сезирана за продажбата на държавни гори за "Южен поток"

Десислава Танева. Сн. БГНЕС

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че може да сезира прокуратурата за продажбата на 358.6 дка държавни гори край плажа Паша дере на компанията "Южен поток България". "При условие, че народните представители са категорични в мнението си, че имат данни за извършено престъпление при продажба на земи, ще сигнализирам прокуратурата", каза тя по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

През имотите трябваше да минава довеждащата инфраструктура за газопровода "Южен поток". Преди Русия да обяви, че се отказва от него, плановете бяха тръбата да излиза от Черно море при Паша дере и от там да започва сухоземната ѝ част.

Имотите бяха продадени от Министерството на земеделието и храните няколко дни преди оставката на кабинета "Орешарски", а обявената от ведомството цена беше общо около 13.2 млн. лв. Тя била определена от независим оценител. За сравнение проектната компания изкупи терени в същия район от Първа инвестиционна банка на в пъти по-висока цена. Освен това по времето на продажбата проектът за газопровода "Южен поток" беше спрян по решение на тогавашния премиер Пламен Орешарски.

Въпреки че обяви, че е готова да сезира прокуратурата за продажбата на земите, Танева обясни, че при вземането на решение за сделката, земеделското министерство е спазило всички законови изисквания. Взето е предвид и решение на правителството, с което газопроводът "Южен поток" е обявен за обект с национално значение и като такъв за него не важи забраната за промяна на предназначението на имоти от горския фонд, попадащи в зоните А и Б по закона за Черноморското крайбрежие (до 2 км от морето).

Мартин Димитров поиска сделката да бъде развалена, след като се получи официална информация от Русия за спирането на "Южен поток". Във вторник за пореден път представители на правителството заявиха, че официално уведомление за това няма.

Междувременно сайтът "Биволь" съобщи, че фирмата, отговаряща за строежа на морската част от проваления газопровод - "Саут Стрийм Транспорт", е получила правото на безсрочен сервитут върху близо 222 дка държавни гори. Това е станало със заповед от 21 януари 2015 на Изпълнителната агенция по горите, която се основава на одобрен от регионалния министър подробен устройствен план.

Сервитутното право дава възможност на компанията да извършва аварийно-възстановителни работи в определената територията, да изгражда нови и да разширява съществуващи съоръжения за пренос и разпределение на газ, да прави планови ремонти. Забранен е друг вид строителство, влизането на външни лица, засаждането на дървета и други трайни растения. Сервитутната зона трябва да се почисти от дървета и храсти за сметка на "Саут Стрийм Транспорт". Според заповедта на агенцията по горите компанията става собственик на добитата по този начин дървесина.

За сервитутното право, "Саут Стрийм Транспорт" трябва да плати такса на агенцията по горите.

Споделяне

Още от Бизнес