Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата на Гешев – ревизия на прехода, показност и фейсбук

24 коментара
Иван Гешев, снимка БГНЕС

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев залага в концепцията си любими теми на своя сегашен началник Сотир Цацаров. Прокурор Гешев говори за цената на "криминалния преход", която не бива да се "плаща само от обикновените български граждани". Той продължава със съждението, че "прокуратурата предоставя на гражданите продукт, който се нарича "справедливост". Гешев твърди, че не е вярно, че главният прокурор може да контролира всяко дело. По закон това не било възможно. Накрая обещава резултатите от нейните акции да се представят по-често публично и по-близо до хората чрез социалните мрежи.

Това са част от идеите на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Те са записани в концепцията му, която бе качена на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник. В нея няма и дума за сериозни реформи. Концепцията повече прилича на отчет за свършеното от Сотир Цацаров през последните седем години. Ключовите думи за Иван Гешев са "надграждане и промяна", но не става ясно каква точно ще е промяната.

Кандидатът за главен прокурор има подкрепата на всички членове от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и е смятан за почти сигурен бъдещ главен прокурор. Очаква се той да бъде подкрепен и от членовете на Съдийската колегия във ВСС, които са излъчени от парламента.

Иван Гешев казва, че прокуратурата вече е изпълнила препоръките на Европейската комисия и реформите, заложени от българските управляващи. Сега имало нужда от стабилност и хармония със съда.

Наред с позитивните констатации почти сигурният бъдещ главен прокурор казва, че законите все още пречат на държавното обвинение да си върши работата. Друг проблем, според него, е "формализмът" в наказателния процес, иначе казано – прекалено високите изисквания към разследващите.

Ние сме длъжни на обществото

"Продължавам да смятам, че съдебната власт, и в частност ПРБ, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост. Цената за т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български гражданин и данъкоплатци", пише в концепцията си Гешев.

Той вярва, че работодател са му данъкоплатците, на които магистратите са длъжни да дадат продукта "справедливост".

"Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона. Защото законът е само инструмент в ръцете на конкретния магистрат за постигане на справедливост", отбелязва кандидатът.

Само няколко страници след това обаче Гешев се оплаква именно от буквата на закона. Например – проблемите с липса на присъди за корупция по високите етажи на властта са обяснени с "липсата на норми, стимулиращи добросъвестното поведение на сътрудничещи на разследването". Той предлага на хората, които са дали подкуп, да не се търси наказателна отговорност, ако съобщят на властите, макар и не веднага. Това трябва да се прави дори в случаите, когато подкупващите са действали напълно доброволно.

"Наложително е да се обмисли и отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп", призовава Гешев.

Всички във фейсбук и пред камерите

Прокуратурата трябва по-често да се отчита пред медиите и обществото, смята Гешев. Той говори и за "използване на нови форми на публично представяне на резултатите от дейността на прокуратурата".

Наскоро кандидатът за главен прокурор обеща, че разследващите и занапред ще представят публично доказателствата си, както направиха по делото за хакването на НАП. При първата порция доказателства прокуратурата сътвори огромен гаф, публикувайки ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, на шефа си Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски и даде лесен достъп до личните данни на над 2000 магистрати.

Според Гешев засилената публичност трябва да не е за сметка на правата на гражданите. Той посочва и че медиите ще бъдат равнопоставени.

Другата новост е, че държавното обвинение трябва да се научи да работи със социалните мрежи. В момента нито институцията, нито Цацаров като главен прокурор изпозлват фейсбук. Според Гешев това може да се промени чрез "актуализиране на медийната стратегия със създаване на възможност за връзка с граждани от различни групи и осъвременяване на комуникационните канали, включително и чрез използване на социалните мрежи".

Добре е да има доверие, но не прекалено

Иван Гешев обещава да въведе нови форми на публично представяне на резултатите от дейността на прокуратурата, "най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност". Неговата цел ще е да засили "доверието на обществото в ефективността на правоприлагането, при стриктно съблюдаване на правата на гражданите".

В същото време обаче единственият кандидат за главен прокурор се притеснява от прекалено "доверие" на гражданите. Той напомня, че конституцията възлага на прокуратурата отговорности в много сфери на живота, включително "по граждански, търговски, социални и административни въпроси". Иван Гешев казва, че прокуратурата има власт, но тя не е безкрайна и гражданите не могат да очакват тя да реши всичките им проблеми.

"Доверието на гражданите и очакването, че Прокуратурата може и трябва да разреши всеки техен проблем, независимо от неговия характер, не съответства на нормативно предвидените ѝ правомощия", пише той в концепцията. Гешев обяснява, че хората пускали всякакви сигнали, включително за междуличностните си проблеми, което водело до повишен брой преписки, приключили с отказ да се образува наказателно дело.

Той настоява инспекторатите да се вземат в ръце и да започнат да си вършат работата, защото прокуратурата не можела да ги замести.

Доброто доносничество

Прокурор Иван Гешев получи национална известност с работата си по делото "КТБ" и показния петчасов арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева в центъра на София. От тази гледа точка той има аурата на борец срещу корупцията. Прокурор Гешев смята, че делата за корупционни престъпления по върховете на властта имат проблем, защото законът не стимулира добросъвестното поведение на сътрудниците на разследването, т.нар. доносничество.

Според него депутатите трябва да обмислят премахването на провокацията към подкуп от Наказателния подкуп. Сега провокацията към корупция е престъпление. Иван Гешев иска да се предвиди възможност за сключване на сделки между прокурори и престъпници, които дават показания за корупция по върховете на властта. Идеята е престъпниците да бъдат пощадени, но срещу това те да свидетелстват срещу корумпираните държавни служители.

"Изключването на наказуемостта или създаване на възможност за замяна на наказателната отговорност с административна за лицето, дало подкуп, ако доброволно съобщи на компетентните органи, макар и не незабавно, дори и когато неправомерното му поведение е било изцяло доброволно, а не в резултат на упражнено изнудване, би увеличило съществено активността на гражданите да съобщават за подобен род негативни явления", пише Гешев в концепцията си.

По подобие на предшествениците си, той настоява за написване на нов Наказателен кодекс.

Хармония със съда

В концепцията си Иван Гешев доразвива идеята си за сътрудничеството между властите, за което остро бе критикуван през последните седмици от множество юристи и правозащитници. На Гешев многократно му бе напомнено, че основен принцип на правовата държава е разделението на трите власти, които трябва взаимно да се контролират, за да не се допуска узурпиране на държавната власт от някоя от тях. Той досега залагаше на сътрудничеството, а в концепцията си направо говори за "хармония" със съда. Иван Гешев иска "ефективен професионален диалог и сътрудничество с правоохранителните органи и съда".

"Влошената комуникация се отразява негативно на резултатите от изпълнението на възложените правомощия, а и на общата оценка на гражданите за работата на съдебната власт и на правоохранителните органи. Без да се засяга тяхната независимост и без да се създават условия за съмнение в непредубедеността и безпристрастността им, ще положа усилия за изграждане на хармонични отношения както със съда, така и с всички разследващи органи, в името на общата цел - успешното противодействие на престъпността", се казва в концепцията.

Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов са в състояние на война вече четвърта година.

Това е само усещане

Главният прокурор не може да контролира всяко дело, въпреки че у обществото има такова убеждение, пише още Гешев. Според него това е само усещане.

"Това на практика и по закон не е възможно", подчертава кандидатът. Според него проблемът е, че поради естеството си прокурорските функции не предполагат публичност и затова много хора са убедени, че нещата се вършат "на тъмно".

"Грешният извод за безконтролност на прокурора, който е dominus litis - „господар на досъдебното производство", следва да бъде разсеян чрез публичното оповестяване на резултатите от съдебния контрол, предвиден по отношение на процесуално-следствените действия в тази предварителна фаза на наказателното производство", пише Гешев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Георги Илиев Митев
  #24

  ЩОМ "ЧИНОВНИКЪТ" Е В СТАЯ ИЗБОРИТЕ МОГА ДА ГИ "РАЗГАДАЯ". МОГА И ДА ГИ РЕША, ЗАЩОТО НЕ ГРЕША. ЩОМ ИМА РИМА ЗНАЧИ Е ОТ "ПРИМА"...

 2. Baraev
  #23
  Отговор на коментар #12

  Достатъчно беше твоят бащица, сега е време за промяна! И внимавай да не си глътнеш езика, че се попритесни нещо май .. :)

 3. Baraev
  #22
  Отговор на коментар #10

  Знам, че ти плащат за това, но не бъркай нещата! Палячовците говорещи измислици и небивалици сте ТИ и някои други тролове тук във форума като например преславския караконджул и andrei, и това го правите с цел пропаганда в услуга на господарите ви и изместване на вниманието от наистина важните теми! Междувременно, можеш да отидеш да се 0н0диш 0тзад!

 4. Горскио
  #21

  Гешев е избран отдавна за главен прокурор в резултат на договорка между тримата шишковци (Пеевски, т.е. Московското ГРУ, Бойко и Цацата). Оттам нататък всички приказки, “концепции” и пр. са мижи да те кажем. Де-русификацията и де-мутризацията на територията се отлага за неопределено време. А междувременно продължаваме да изчезваме с 50 хиляди годишно, а държавата и индустрията ни да се точи от организирани от руснаците картели.

 5. Bлaдo
  #20

  "цената" на "прехода" е подпечатана първо от Луканов и Виденоф, после с целувката (с език - гнусничко) между Станишев и Местан и за капак - от коалицията на царя с доган и с комунистите... ТОВА! трябва да разследва прокуратурата, ако иска да изрови кой за кого (освен за себе си) е накрал най-много.... НО!!! това изобщо не значи, че гЭшЭф става за главен прокурор - тия нещо нямат нищо общо...

 6. Коментарът е изтрит в 10:33 на 14 август 2019 от автора.
  #19
 7. Пеликан
  #18

  Ограбването на България, които някой наричат "преход", задължително трябва да бъде осветлен! Но, трябва да бъдат осветлени процесите около сдаването нао властта от БСП на СДС през 1997 година, защо бяха премълчани / опростени греховете на правителствата на Костов и Станишев, защо "Агенция за следприватизационен контрол" години наред си затваряше очите за стотици странни фалити.

 8. Лизи Гугуткова
  #17

  Кевин Буут Виждам България като канарче във въглища. Не, че България е толкова по-корумпирана от която и да е друга държава, но поради малките си размери се е превърнала в лабораторния съд, в който се отглежда това, което ще потопи всички останали нации. Иска ми се Пеевски да се беше съгласил на интервю - може би филмът щеше да е различен?

 9. Лизи Гугуткова
  #16

  Американски разследващи журналисти са направили филм за мафията в България. Основна роля е отредена на депутата от ДПС, бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. ”Сенките на София” (Shadows of Sofia) се разпространява онлайн, а огромната му популярност извън България е показателна. Режисьорът от Тексас Кевин Буут и екипът му търсят отговори в България за появата на нов тип студена война. Страната ни е избрана, защото е бивш съветски сателит, където се смята, че руският КГБ е вградила мафия, която се е превъплатила в сегашното правителство„

 10. Jordan*
  #15

  Ако се съберат 500000 граждани на прощада отново, ще видите как бързо ще изберем друг прокурор! Дали ще се намери истински защитник, на който мозъка да не му е промит с вирусите на комунизма, е трудно да се отговори!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.