Прокуратурата на Милано иска пет години затвор за Берлускони

Прокуратурата на Милано иска пет години затвор за Берлускони

Прокуратурата в Милано поиска присъда от пет години затвор срещу бившия италиански премиер Силвио Берлускони, обвинен в  корумпиране на свидетел в аферата Милс, предаде Франс прес в сряда. "Убедени сме извън всякакво съмнение, че подсъдимият е виновен", каза прокурорът Фабио де Паскуале.

В аферата Милс, която претърпя множество съдебни обрати, Берлускони е обвинен, че е платил 600 000 долара на бившия си британски адвокат Дейвид Милс, за да лъжесвидетелства в негова полза по няколко процеса срещу Берлускони през 90-те години.

Прокурорът Де Паскуале цитира като едно от доказателствата за виновността на Берлускони решение от февруари 2010 г. на Касационния съд на Италия. Преди две години най-високата съдебна инстанция постанови, че корупционните престъпления, в които бе обвинен Дейвид Милс (той бе съден на отделен процес) са с изтекла давност и отмени присъдата му от 4 години и половина затвор, наложена му на първа и втора инстанция.

Касационният съд обаче посочи в писмените мотиви за решението си, че става дума за случай на много сериозна корупция, като потвърди по този начин косвено, че Берлускони е подкупил Милс.

Във вторник Конституционният съд на Италия постанови, че съдът в Милано е компетентен да съди бившия премиер Силвио Берлускони по друго дело - "Рубигейт". През април миналата година долната камара на парламента, доминирана от десницата на Берлускони, внесе жалба в Конституционния съд с аргумента, че съдът в северния италиански град не е компетентен и делото трябва да бъде предадено на по-висша инстанция - "трибунал за министри" - колегия от магистрати, съставена за случая, която да се произнесе по случая.

Ако Конституционният съд бе уважил искането на Камарата на депутатите, всички доказателства, събрани до момента от прокуратурата в Милано във връзка с процеса, включително показанията на свидетели и записите на подслушани телефонни разговори, щяха да бъдат анулирани. За продължаването на процеса освен това щеше да е необходима зелена светлина от долната камара на италианския парламент, която трудно щеше да бъде получена, предвид факта, че политическите съюзници на Берлускони имат мнозинство.

На бившия италиански премиер по "Рубигейт" са повдигнати обвинения в склоняване на непълнолетна към проституция и злоупотреба с власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?