Прокуратурата на съд за отказ да разследва смъртта на деца с увреждания

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда иск по Закона за защита от дискриминация срещу прокуратурата заради отказ да се разследват 75 смъртни случаи и неопределен брой телесни повреди на деца с умствени и физически увреждания в домовете, съобщиха от комитета.

От БХК твърдят, че това бездействие е дискриминация, основана на уврежданията на децата, че “прокуратурата не защитава техния живот и здраве от евентуална престъпна немарливост на персонала с такава грижа, каквато би проявила, ако умираха или се осакатяваха здрави, неинституционализирани деца“.

Делото е заведено лично от организацията БХК в името на множеството засегнати деца и в обществен интерес.

Комитетът иска Софийският районен съд да установи дискриминацията и да осъди прокуратурата в бъдеще да се въздържа от подобни откази да осъществява разследващите си правомощия в защита на пострадали и починали деца с увреждания в институции.

БХК иска още от съда да осъди прокуратурата да премахне последиците от дискриминационните откази на разследване, като разпореди нова проверка по случаите с цел “образуване на досъдебни производства, където има основания за разследване на възможна причинна връзка между немарливост на персонала и смъртта или травмите на децата“.

Споделяне

Още от България