Прокуратурата набеди протеста за забавена линейка до инцидента на Цариградско шосе

Пияният таксиметров шофьор, помел хора на спирка, може да получи между 5 и 15 години затвор

Прокуратурата обвини с половин уста протестиращите за забавянето на линейка при снощния инцидент, когато пиян таксиметров шофьор помете 12 души на спирка на градския транспорт до мола на бул. “Цариградско шосе“ и една жена загина.

Според прокуратурата “автомобилът на Спешна помощ е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути, не е бил пропуснат от протестиращите да се движи по бул. “Цариградско шосе” и се е наложило да използва обиколен маршрут. Това попречило на лекарите и служителите в звеното “Спешна помощ” да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон 112”, се казва в съобщение на прокуратурата.

По този повод обвинението иска от общината писмено становище по случая. Според Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът на общината и директора на СДВР чрез свои заповеди са длъжни да осигурят свободното преминаване на автомобили на специален режим като линейки, пожарни, и “Гражданска защита”. От прокуратурата посочват, че в този случай това не е направено, което налага да поиска налагането на административни мерки или наказания на служители от общината и полицията.

Здравният министър, директорът на Бърза помощ и здравното министерство отричат да има закъснение на линейките и твърдят, че те са пристигнали на мястото бързо и безпрепятствено, въпреки че очевидци също се оплакаха, че линейките са закъснели.

“Снощи чух, че били забавени линейките заради стачката на Орлов мост, това не е вярно“, коментира директорът на Бърза помощ Георги Гелев. Здравният министър Таня Андреева пък заяви, че “линейките просто са летели“.

Сигналът за инцидента е подаден от телефон 112 на Центъра за спешна медицинска помощ в 20.25 часа, а адресът е диктуван на екипите в 20.26 часа. Първата линейка пристига на мястото на инцидента само за 4 минути - в 20.30 часа, втората – в 20.40 часа, а третата – в 20.46 часа, съобщиха от здравното министерство.

 

Граждани, които са участвали в протестната акция на 10 юли вечерта, нарекоха твърденията на прокуратурата откровена лъжа и инсинуация, целяща да манипулира общественото мнение за характера на демонстрациите. Освен присъстващите на протестите, които продължават вече 28 дни, охраняващите ги полицаи и всички налични камери по улиците свидетелстват, че линейките на Спешна помощ се пропускат незабавно. Освен това протестиращите ритуално поздравяват лекарските екипи, минаващи край тях, в знак на уважение към работата им.

 

Видеозапис, качен в Youtube, показва безпрепятственото преминаване на линейка през Орлов мост около 20:30 на 10.07.2013 г.


Прокуратурата повдигна обвинение на пияния таксиметров шофьор Михаил Куртев, който ще трябва да отговаря пред съда за причиняване на катастрофа и причиняване на смърт по непредпазливост, за което се предвиждат от 5 до 15 години затвор. Куртев е в ареста за 72 часа и се очаква прокуратурата да поиска постоянното му задържане под стража.

Шофьорът вече е осъждан през 1998 година за шофиране в нетрезво състояние, за което е бил глобен. Тогава е бил лишен за определен срок от правото да шофира. В последствие той има и седем наказателни постановления за нередовни документи и за неправилно паркиране и престой. От 2011 г- той бил изряден шофьор, съобщиха от КАТ.

Инспектор Иво Писанов, заместник-началник на столичния КАТ, съобщи, че резултатите от кръвната проба на Куртев показват 1.5 промила. По-рано взетата на място проба с дрегер е отчела 1.89 промила.

Управителят на фирмата "ОК Супертранс" Лазар Лазаров съобщи, че снощният инцидент е станал в извънработно време, а по принцип Куртев е бил изряден служител и не имал никакви провинения. Куртев се е движил с несъобразена скорост, загубил е контрол над автомобила и се е врязал в спирката.

“При нас е от 2010-а година. За тези три години, които е работил при нас, не е имал абсолютно никакви провинения, никакви оплаквания, дори невероятно, защото таксиметровите шофьори катастрофират доста често. Вижте, аз не искам да го оправдавам, напротив, това, което е направил, е непростимо. Аз само казвам факти. Документите са му изрядни, колата му е минала преди една седмица на преглед тук при нас в сервиза“, каза Лазаров, цитиран от БНР.

Жертвата на снощната катастрофа е 27-година жена, която е била откарана в болница “Света Анна“ след инцидента в клинична смърт и в последствие е починала, въпреки усилията на лекарите.

Шестгодишно дете е в критично състояние. То е с тежка черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма и са му били направени две операции. ”След два часа и половина в реанимация се подобриха жизнените функции и му беше направена втора операция на корем, тъй като имаше кръв в корема. В момента състоянието му е критично”, заяви директорът на болницата Димитър Димитров.

В болницата е и майката на детето, която е в стабилно състояние в момента, но е с много тежка политравма – счупен таз, счупени крайници.

Освен в "Света Анна" пострадали при тежкия инцидент бяха настанени и в болниците "Пирогов", "Царица Йоанна" и ВМА.

В "Пирогов” са били приети петима от пострадалите. Там е настанен 27-годишен мъж със счупване на таза и с кръв в корема, който е в тежко състояние. През нощта му е направена операция, при която е отстранен далакът.

За домашно лечение са освободени две от пострадалите пациентки - 43-годишната жена, при която са установени две счупени ребра, контузия на дясната китка и на дясната подбедрица и 34-годишната жена, която е с контузии на двете ходила и на лявата китка. 28-годишна пациентка остава за лечение в болницата, тъй като след подробни изследвания е установено, че е с лека черепно-мозъчна травма. 60-годишен мъж, който е с фрактура на една от костиците на дясното ходило, е отказал хоспитализация след гипсирането.

В “Царица Йоанна“ са приети трима души без опасност за живота: две сестри на 15 години и 19 години и мъж на 26 години. 15-годишното момиче е с охлузвания и е оставено за наблюдение в дневния стационар към Спешно отделение на болницата. По-голямата ѝ сестра е настанена в отделението по ортопедия с фрактура на тазобедрената кост. Мъжът е прегледан и освободен за домашно лечение.

В неврохирургичното отделение на ВМА е хоспитализирана 44-годишна жена без опасност за живота. Тя е със счупен таз и подбедрица, с леки контузии по тялото и главата, с мозъчно сътресение. Най-вероятно пациентката ще бъде изписана утре.

Споделяне

Още по темата

Още от България