Прокуратурата: Надежда Михайлова не е заплашвана

Софийска районна прокуратура е отказала да образува наказателно производство по сигнала за отправени заплахи срещу народния представител и лидер на СДС Надежда Михайлова чрез съпруга ѝ Камен Михайлов. Преписката е прекратена поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление.

Надежда Михайлова обяви, че на 11 декември съпругът и е получил заплахи от лице, представило се че действа от името на шефа на ФК "Славия" Венци Стефанов. Предупреждението било СДС да спре да настоява за разваляне на сделката на "Софийски имоти", която в съдружие с две фирми, свързвани с групировката СИК, бе създала дружество "София сити къмпани".

Лидерът на СДС потърси помощ лично от президента Георги Първанов, спешно на "Раковски" 134 я посети главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, а дни по-късно шефът на НСО ген. Димитър Владимиров и осигури държавна охрана. След случая лидерът на СДС нападна правителството, че не може да гарантира сигурността на обикновените граждани, които не могат като нея да потърсят защита.

Приключилата преписка в Софийската районна прокуратура е установила, че на 11 декември 2003 г. Камен Михайлов е бил посетен от непознато лице. По време на краткия разговор между тях непознатият употребил фрази и изрази, които Михайлов първоначално възприел като заплахи, насочени срещу съпругата му Надежда Михайлова, се уточнява в съобщението на прокуратурата.

След снемането на обяснения от свидетели и от материалите на НСБОП е констатирано, че липсват факти и доказателства в подкрепа на такава теза.

"От представените от Камен Михайлов допълнителни сведения също не се установяват данни, от които да се направят изводи за извършено престъпление по чл. 144 от НК - няма съставомерна закана за самия Михайлов, нито пък каквато и да е заплаха, насочена към Надежда Михайлова в качеството ѝ на народен представител", твърдят от прокуратурата.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: