Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата нареди на МВР да арестува престъпниците до 3 дни

0 коментара

Върховна касационна прокуратура (ВКП) разпореди на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов до три дни да осигури арест за "десетките престъпници, които са на свобода". Така обвинител №1 Никола Филчев контраатакува Борисов за изявлението му от миналата седмица във Вашингтон, че десетки престъпници са на свобода по вина на съдебната власт и на прокуратурата в България.

Въпреки, че Борисов говори основно за хора с висящи следствени дела и присъди от по 15 години, които чакат последната дума на трета инстанция, за да влязат в затвора, Филчев се вбеси от споменаването на прокуратурата сред виновните за неуспехите с престъпността. Главният секретар на МВР бе привикан от прокуратурата да даде обяснения чрез факс, разпратен и до медиите.

Филчев не пожела да види Борисов

Правителственият говорител Димитър Цонев приветства решението на прокуратурата да отправи официален призив до ген. Борисов за предприемане на определени мерки, които в следващ етап ще бъдат подкрепени и от ВКС. "В това няма нищо лошо, напротив - то означава, че институциите в България, респективно - изпълнителната и съдебната власт, в лицето на МВР и на прокуратурата, започват да работят в една посока и това е активна борба с организираната престъпност. Това е акт, който доказва, че вървим в правилната посока", коментира Цонев.

Днес ген. Борисов отиде в прокуратурата, но на срещата с него не се яви Никола Филчев, който така бил преценил по думите на подчинените си. С генерала се обясняваха зам.главният прокурор Христо Манчев, шефът на Софийската апелативна прокуратура Иван Петров, на Софийската военно-окръжна Трендафил Трайков и други верни на Филчев.

Според източници от Съдебната палата срещата е била във формат "20 срещу един".

Шефът на отдел "Следствен" във ВКП Цеко Йорданов е издал разпореждането до главния секретар в срок до три дни - до четвъртък, МВР "да предприеме мерки по задържането на всички десетки престъпници, които са на свобода" и да предостави материалите на прокуратурата. Едновременно с това се настоява полицаите да предадат на прокуратурата данни, въз основа на които обвинителите били готови "незабавно" да поискат от съда постоянен арест за задържаните.

Според прокурорите "в условията на преход организираната престъпност е разнообразна и сложна". Заради това органите на МВР се натъквали на сериозни трудности при издирването на извършителите на престъпления и събиране на доказателствата. "В оперативно-издирвателната дейност на МВР очевидно има сериозни проблеми", се казва в официалното становище на ВКП. Заради това обвинителите предлагат незабавно да се включат в решаването на тези проблеми чрез "градивни, задружни усилия на всички равнища".

"В случай, че отделни прокурори не си изпълнят задълженията, произтичащи от задържането на виновни лица, ще им бъде потърсена строга отговорност, включително и освобождаване от длъжност". От ВКП отбелязват, че това вече е възможно след "промяната в конституцията", макар че все още промените в съдебния закон не са гласувани от парламента и подобни наказания все още не са възможни.

В прокуратурата са слънчасали, обяви Татяна Дончева

Пресаташето на прокуратурата вероятно е слънчасало. Така депутатката от БСП Татяна Дончева коментира съобщението на ВКП, според което МВР трябва в тридневен срок да арестува всички десетки престъпници, които са на свобода. Според Дончева действията на прокуратурата предизвикват единствено обществен гняв. Депутатката смята, че има основания в претенциите към Бойко Борисов не само от прокуратурата, но и от парламента. Тя обаче посочи пред БНР, че в докладната записка на МВР за връзки на политици и магистрати с организираната престъпност са присъствали "двама прокурори, чиито контакти с част от вече убитите високопоставени бандити бяха недвусмислено потвърдени". Един високопоставен прокурор пък е разговарял с Константин Димитров-Самоковеца няколко десетки пъти в един месец.

По повод конкретния повод за срещата -изказването на Борисов във Вашингтон, предадено от Би Би Си, от ВКП обявиха, че то "очевидно е непрофесионално, несериозно и представлява опит да се прехвърли отговорността на друг". Затова и специално бе отбелязано, че не прокуратурата, а съдът налага мерки за неотклонение.

По думите на главния секретар на МВР, престъпните босове са около 40, а прокуратурата очаква да получи материалите за тяхното задържане до четвъртък тази седмица.

Потърсен да каже как ще успее МВР за три дни да организира ареста на 40 души, пред Mediapool.bg ген Борисов заяви: "Не ми се коментира. То си е ясно."

Генералът си тръгна без да каже дума и след срещата в прокуратурата. Зам. главният прокурор Христо Манчев обяви, че с Борисов се разбрали за "незабавни задружни действия" на всички институции в борбата срещу престъпността - МВР, министерство на финансите, следствени служби и прокуратура.

Прокуратурата обвини МВР, че е пуснало Самоковеца зад границата

Прокуратурата обвини МВР за това, че е пуснало Константин Димитров-Самоковеца в чужбина, след като преди това МВР нападна прокурорите, че не са искали да образуват дело срещу него.

В събота Самоковеца бе застрелян в Амстердам пред магазин за диаманти, в който отивал заедно с манекенката Цеци Красимирова. Холандските власти работят по версия за грабеж, но не се изключва убийството да е поръчано от българска групировка, вероятно бившата СИК заради преразпределение на контрола над наркобизнеса.

Британската преса отбеляза разстрела на Самоковеца. "Таймс" помества кратко съобщение със заглавие "Убит гангстер". Вестникът отбелязва, че жертвата е един от най-известните предполагаеми босове на подземния свят в България. "Индипендънт" съобщава, че в Холандия е застрелян известен български предполагаем мафиот. Като се позовава на източник от холандското министерство на вътрешните работи, вестникът пише, че Константин Димитров е убит на оживена улица в Амстердам. За него се предполага, че е замесен в контрабанда.

Самоковеца бе убит две седмици след като МВР поиска от прокуратурата да образува следствено дело срещу него заради незаконен износ на 153 хиляди евро. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов от прокуратурата обаче са преценили, че по случая трябва да бъде направено митническо дознание, което не предвижда арест.

Според зам.главния прокурор Христо Манчев било "много интересно" защо, ако МВР предварително е имало информация за Самоковеца, не са били предприети действия, които да възпрепятстват излизането му от страната.

"Разбрахме за въпросните 153 000 евро на Самоковеца след като той беше излязъл от страната. Създадохме организация, за да си изпълним законовите задължения, но за съжаление изтече информация и Самоковеца не се прибра", коментира днес зам.-главният прокурор Христо Манчев. Той отрече прокуратурата да има нещо общо с изтичането на информация.

По-рано днес зам.директорът на НСБОП полк. Венелин Великов каза, че има две обяснения за заминаването на Самоковеца в чужбина - изтичане на информация, че му се готви арест и възможността той да се опасявал за живота си.

Самоковеца напусна България дни след скандала в дискотека "Ескейп" на 7 ноември. Тогава той и соченият за негов наследник Антон Милтенов - Клюна се сбиха със сикаджиите Красимир Маринов-Маргина и Димата Руснака, заради Цеци Красимирова.

Според Великов било възможно Самоковеца да бъде привлечен като обвиняем, защото имало доказателство за неговата незаконна дейност. НСБОП и прокуратурата били говорили как да стане това. Доказателствата са документи, свързани с митнически измами, както и незаконни договори и фактури, поясни Великов пред Би Ти Ви.

Сянката на докладната записка на МВР за контрабандните канали

Напрежението между МВР и прокуратурата заради Самоковеца е още от април т.г., когато в доклада на МВР за организираната престъпност бе посочено, че шефът на софийската апелативна прокуратура Иван Петров поддържа връзки с разследвания за контрабанда Константин Димитров-Самоковеца. Тогава Филчев не отстрани Петров и колегата му Трендафил Трайков, който според МВР пък е свързан с другия контрабандист - Иван Тодоров -Доктора.

Днес от прокуратурата отново заявиха, че няма доказателства за връзка на Самоковеца с Иван Петров. Същото твърди и министърът на правосъдието Антон Станков.

Факт е обаче, че обвинителите и самият Филчев дълго време твърдяха, че няма дела срещу Самоковеца и Доктора. Днес отново Христо Манчев обясни, че се води следствено дело за пране на пари срещу фирми, свързани със Самоковеца, а не конкретно срещу него.

МВР твърди обаче, че разполага с данни, че Самоковеца и Доктора перат пари от контрабанда.

По повод на тази записка депутатката от БСП Татяна Дончева напомни по БНР, че "там имаше двама прокурори, чиито контакти с част от вече убитите високопоставени бандити бяха недвусмислено потвърдени". По думите ѝ един високопоставен прокурор е бил засечен да говори с Косьо Самоковеца няколко десетки пъти в един месец.Това са били "фамилиарни разговори с много близък човек"

"Един друг, един друг, чийто брат е известен сержант, каращ мерцедес, пък се занимаваше с това да иска обяснения от МВР кога какви незаконни действия са предприели. Един трети високопоставен имаше проблеми с една съседна нам държава и делото му беше прекратено малко на милиметри от закона, но извън трасето", добави Дончева и препоръча на прокуратурата първо да се заеме със собствения си двор, а не да прави пиарски акции както тя нарече разпореждането на Цеко Йорданов МВР да арестува до 3 дни престъпниците.

Убитият в Холандия отстранен заради интереси в контрабандата

Според полк. Великов от НСБОП не само наркотиците може да са версия за убийството на Самоковеца, а и икономически интереси в сферата на сивата икономика и най-вече контрабандата.

По думите на зам.шефа на НСБОП в момента е трудно да се каже, че убийството на Константин Димитров е поръчано от България. Той допълни, че Самоковеца е един от тези, които са ръководители на криминални структури в страната, но понеже наркобизнеса е трансграничен не било изключено и чужда групировка да е поръчала разстрела.

Манчев каза, че в момента се преценявало дали да се образува следствено дело за убийството на Константин Димитров - Самоковеца. Според него редно било и у нас, а не само в Холандия, където стана разстрела, да има такова дело, затова той ще се разпореди.

Днес от Амстердам съобщиха, че е направена аутопсия на трупа на Самоковеца и близките му ще получат тялото, когато приключи тамошното следствие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.