Прокуратурата нареди незабавно укрепване на тютюневите складове в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Пловдивската окръжна прокуратура е разпоредила незабавно укрепване на останките от изгорелите тютюневи складове в сграда, съобщиха от от пресцентъра на държавното обвинение в петък.

Прокуратура е изпратила разпореждането си до Община Пловдив и Министерството на културата. Те трябва да изпълнят незабавно задълженията си по Закона за културното наследство за аварийно временно укрепване.

Мярката трябва да предотврати пълното им разрушаване, както и опасността от инциденти. В срок от 7 дни прокуратурата трябва да бъде уведомена за предприетите мерки.

Преди два дни кметът на Пловдив Иван Тотев отхвърли критиките, че общината е проявила пълно безхаберие към опожарените тютюневи складове. Според него цялата "конспирация" със складовете идва от София, която не може да се примири с факта, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

Складовете имаха основна роля при изготвянето на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.

В петък културното министерство образува ново административно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. "Одрин" в Пловдив, който беше съборен незаконно през март тази година.

Собственик на сградата е фирма с името на адреса на склада - "Одрин 8" ЕООД. Дружеството е искало да построи мултифункционален комплекс – с офиси, хотел, апартаменти и магазини на мястото на тютюневите складове в града. В края на март министърът на културата Вежди Рашидов подписа заповед сградата на бившия тютюнев склад да се възстанови в оригиналният ѝ вид.

Фирмата обаче явно не желае да изпълни тази заповед и не внесе в двумесечния законов срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата.

Споделяне

Още по темата

Още от България