Прокуратурата назначи охрана на журналиста Стайков след настояване на "Репортери без граници"

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Стайков след настояване на "Репортери без граници"

Прокуратурата назначи полицейска охрана на журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ), чието семейство получи телефонни заплахи малко преди да излезе новото разследване на фонда "Осемте джуджета", разкриващо брутална схема за кражба на бизнеси, в която е намесена и прокуратурата. Съобщението за охраната дойде в събота, ден след като неправителствената организация "Репортери без граници" призовава българските власти да осигурят независимо разследване на смъртните заплахи, които журналистът е получил, както и да му бъде осигурена полицейска защита. Според организацията това се налага и след публикуването на първите две части от разследването на Стайков"Осемте джуджета".

"С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Н. Стайков, бивш журналист във в. "Капитал", живеещ на адрес в гр. София", съобщиха от прокуратурата.

От съобщението става ясно, че това се случва не поради убедеността и преценката на самото държавно обвинение, а заради изявленията на Стайков и защото той е възприел като заплахи телефонни обаждания.

"Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания", се казва в съобщението, което завършва с декларацията: "Прокуратурата на Република България разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото".

Заплахите "на погребални теми" срещу Стайков бяха отправени седмица преди Антикорупционният фонд да публикува първата част от разследването.

На личния си мобилен телефон през 20-30 минути в продължение на денонощие той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови, дали имат бели ковчези и венци. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията, но към онзи момент не е било преценено, че той се нуждае от охрана. Самият той съобщи, че телефонният тормоз е спрял след като бТВ са съобщили за случващото се, а самият той е изпратил мейл и и се обадил "на един мобилен номер, публично наличен в интернет регистър", без да уточнява кой.

В позицията на "Репортери без граница" се отбелязва, че работата на Стайков е с фокус върху разкриването на корупция и често получава и международен отзвук.

"Българските власти трябва да осигурят защита на Николай Стайков и да проведат независимо разследване за тези притеснителни заплахи", казва Павол Шалай, ръководител на отдела за Балканите на "Репортери без граница". Според него липсата на бърза реакция от страна на властите само ще окуражи подобен натиск върху разследващи журналисти.

Организацията припомня, че след публикуването на първата част на разследването "Осемте джуджета", прокуратурата съобщи, че се е самосезирала, но разследването ще се проведе от звеното в прокуратура, което доскоро се е водело от Емил Петров, който е брат на основния герой на разследването – бившия следовател Петьо Петров.

В позицията на международната организация се отбелязва и реакцията на главния прокурор Иван Гешев, който помолен да коментира разследването го свърза със съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев. В позицията се припомня, че и срещу други журналисти в България (Атанас Чобанов от "Биволъ" и Росен Босев от "Капитал") е имало подобни кампании.

Споделяне

Още по темата

Още от България