Цацаров опроверга шефа на ГДБОП

Прокуратурата не е изпращала в Ливан съдебна поръчка за екстрадиция

Бейрут твърди, че заподозрените не са влизали легално в страната

Прокуратурата не е изпращала в Ливан съдебна поръчка за екстрадиция

Прокуратурата не е изпращала в Ливан съдебна поръчка за извършването на арести за екстрадиция на лица във връзка с атентата в Бургас, заяви главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък.

 

"Прокуратурата е изпратила до Ливан съдебна поръчка, тя касае съвсем други неща, но не мога да кажа, има следствена тайна. Прокуратурата не е изпращала искане за екстрадиция до Ливан, нито за задържане на конкретни лица", заяви Цацаров.

 

Преди два дни шефът на ГДБОП Станимир Флоров съобщи пред БНР, че България е поискала от Ливан да задържи и екстрадира у нас двамата заподозрени за участие в атентата на бургаското летище Сарафово. Малко по-късно от МВР неофициално уточниха, че Флоров е имал предвид, че такова искане тепърва ще бъде отправено, въпреки че самият той ясно заяви пред националното радио, че все още нямало отговор на изпратеното искане. 

 

Според Цацаров обаче твърдения, че България е поискала екстрадиция, "не отговарят на истината".

 

След като преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов официално свърза военното крило на Хизбула с организацията на терористичния акт, ливанският премиер Наджиб Микати коментира, че тамошните власти са готови да съдействат на българските разследващи в установяването на истината.

 

Преди ден източник от ливанските правораздавателни органи съобщи, цитиран от ДПА, че България е помолила Ливан да съдейства за "установяването на важни връзки и информация" за местонахождението на отговорните за бомбения атентат. Според източника, пожелал анонимност, искането е било предявено във връзка с доклада от българското разследване, връчен вчера в ливанското външно министерство.

 

Ливанските власти обаче отричат някой от двамата заподозрени членове на военното крило на Хизбула да са влизали в Ливан легално, съобщи ливанският вестник "Л’Ориан льо жур".

 

Миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че разследването е проследило цялото движение на идентифицираните две лица, съпричастни с атентата, в рамките на Европа, влизането им в България, излизането и пътя им до Ливан.

 

Вестник "Л’Ориан льо жур" коментира, че ливанската опозиция се опасява от ситуацията, която ще възникне, ако Ливан отхвърли евентуално искане на София да предаде двамата заподозрени или други членове на Хизбула в качеството им на свидетели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?