Прокуратурата не е открила престъпление в ИТ системата за акцизите

Прокуратурата не е открила престъпление в ИТ системата за акцизите

Прокуратурата не е открила данни за престъпление в сигнала на шефа на "ЛУКойл" Валентин Златев за манипулации на акцизната информационна система на митниците БАЦИС.

В търсене на аргументи за вота си на недоверие към правителството, в сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова притопли стария скандал от 2016 г. за евентуални слабости на системата, които позволявали тя да бъде манипулирана. Нинова поиска докладите от проверките, които са от 2016 г., да бъдат разсекретени.

Скандалът бе раздухан публично от генералния директор на "ЛУКойл България" Валентин Златев в края на 2016 г., когато той бе привикан да дава обяснения пред парламентарната комисия за борба със сивия сектор при горивата по време на втория кабинет на ГЕРБ. Тогава Златев обяви, че като шеф на Българската петролна и газова асоциация е внесъл сигнал до Главна прокуратура, според който най-важната информационна система в държавата за акцизите (БАЦИС) не функционира нормално, че може да се манипулира, да изчезват стоки от нея, което създава опасност за финансовата сигурност на страната.

В четвъртък прокуратурата разясни, че сигналът на Златев до Софийската градска прокуратура (СГП) е от 2015 г.  Тогава държавното обвинение разпорежда на ДАНС да извърши проверка, която изготвя доклад и го засекретява.

Впоследствие СГП постановява отказ за образуване на разследване, тъй като наблюдаващият прокурор преценява, че в заключенията на агенцията липсват данни за извършено престъпление от общ характер.

От своя страна Върховната касационна прокуратура (ВКП) разпорежда Софийската апелативна прокуратура (САП) да извърши проверка на постановлението на колегите им от първата инстанция. На свой ред САП потвърждава отказа да се образува разследване по случая.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че Сотир Цацаров е изпратил за сведение секретния доклад на ДАНС на премиера Бойко Борисов, който го е препратил на финансовия министър Владислав Горанов. На свой ред той е изготвил нов доклад, който обаче също е секретен.

Преди две седмици двата доклада са внесени в секретното деловодство на Народното събрание, за да могат депутатите да се запознаят с констатациите в тях, уточни още Арнаудова.

Междувременно, също в четвъртък бе съобщено, че председателският съвет на Народното събрание е приел докладите на ДАНС и прокуратурата по случая да бъдат разсекретени. Председателят на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ е заявила, че ще изпрати искане до ДАНС и главния прокурор за разсекретяване на документите.

От Министерството на финансите твърдят, че отдавна констатираните от ДАНС слабости на информационната система са отстранени, макар че тя не е перфектна и в нея непрекъснато е нужно да се правят подобрения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес