Прокуратурата не казва дали Цветан Василев вече е обвиняем

Според австрийски вестник това е факт, а името на адвоката било пълна тайна

Прокуратурата не казва дали Цветан Василев вече е обвиняем

Обвинителен акт с данни за злоупотреби срещу собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е бил връчен на адвоката му в София. Това съобщава австрийският вестник "Дер Щандарт", цитиран от вестник "Труд" в четвъртък. Най-вероятно обаче става дума за предявяване на обвинения, а не за обвинителен акт, който българската прокуратура няма как да е написала на този ранен етап от разследването.

Според Наказателно-процесуалния кодекс повдигането на обвинение може да стане и задочно в отсъствие на Цветан Василев, ако той не се отзовал на редовното призоваване. В този случай обвиненията могат да се предявят на служебен адвокат, назначен по искане на прокурор.

По-късно през деня Дарик съобщи, че за мажоритарния собственик на КТБ вече е издадена и европейска заповед за арест. Информацията е от неофициални източници. Това се е случило преди три дни. Според закона, за да бъде издадена европейска заповед за арест за Василев, то той трябва вече да е с повдигнати обвинения.

От Софийската градска прокуратура и Върховната касационна прокуратура обясниха пред Mediapool, че не могат да дадат никаква информация по случая, защото всички данни са следствена тайна. Държавното обвинение вече няколко седмици пази пълно мълчание по въпросите, свързани с банкера. Не се казва дори дали му е изпратена призовка за разпит по реда на международната правна помощ.

По неофициална информация Цветан Василев се намира във Виена. В края на миналата седмица той обясни в писмо до медиите, че не се прибира в България от страх за живота си, а и защото иска да работи на спокойствие за спасяването на КТБ.

"Дер Щандарт" съобщава, че в пълна тайна се пази и името на адвоката на Василев. Австрийският вестник допълва, че банкерът е заплашен от обвинение в злоупотреби. Автор на публикацията е Маркус Бернат, смятан за доверено лице на банкера. Той уточнява, че Василев отхвърля обвиненията и посочва, че се очаква идната седмица да бъде назначен служебен кабинет, който би следвало да води резултатни преговори за мениджмънта на КТБ.

Бернат добавя, че неизвестните около сумите, необходими за оздравяване на банката, щели да траят поне до средата на септември. Според него още не било ясно дали обявяването в несъстоятелност на КТБ е най-вероятният сценарий.

Изданието припомня, че заради обвинения за присвояване на близо 206 млн. лв. в ареста у нас остават главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и зам.- главната счетоводителка Борислава Кючукова. Под домашен арест е главната счетоводителка Мария Димова, а на свобода срещу 10 000 лв. – изпълнителният директор на банката Орлин Русев.

Цветан Василев е посочен в решението на градския съд като съучастник на деянието, в което са обвинени Русев, Димова, Петрова и Тренева. Прокуратурата твърди, че именно в негова полза четирима обвиняеми са извършили присвояването. До 22 юли, когато съдът решаваше мерките им за неотклонение, Василев все още не беше привлечен като обвиняем.

Тогава прокурор Иван Гешев коментира:"Основният въпрос по това дело го каза финансовият министър-това дали е банка или пирамида, бих добавил, ако е пирамида - кой е фараонът. Това е въпросът, който седи не само от съдебната власт, а от много други органи".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?