Прокуратурата не откри "клеветника" на Борисов за "връзките" му с Йосич

Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство за скандала със сръбския мафиот Сретен Йосич, в който беше замесен и Бойко Борисов, съобщиха от Столичната община в петък.

По искане на кмета на София бе образувана преписка, за да се установи източникът, разпространил в българските медии "лъжливи обвинения по негов адрес". Става дума за изявлението на Йосич пред съда в Белград, цитирано от сръбските медии, че докато е бил в България, е бил покровителстван от службите и лично от Борисов.

"Анализирайки събраната информация, се установи, че българските правоохранителни и правораздавателни органи са извършили голяма по обем работа, свързана с установяването и екстрадирането на сръбския гражданин Сретен Йосич", пише в постановлението на прокуратурата. "Тази работа е извършена в пълен синхрон между МВР, ВКП и чуждестранните партньори. Не са установени негови контакти с държавни структури и длъжностни лица, включително и с Бойко Борисов", се казва още там.

"Компетентните български органи, надлежно оторизирани от държавата да охраняват националната сигурност, по категоричен начин изключват каквито и да било нерегламентирани връзки и отношения между Йосич и тях, в частност и с Борисов. Поради това, не следва да се обсъждат, а още по-малко - кредитират други, различни от установеното изявления, предположения и коментари", аргументират обвинителите отказа си да удовлетворят кметското желание за образуване на досъдебно производство.

Проверката не е установила дали Йосич е направил изявление в Окръжния съд на Белград, засягащо български граждани. Единствено е установено, че на 08.04.2009 г. и след това в сръбските медии са интерпретирани такива изявления.

По-рано през деня парламентът удължи с четири седмици срока на дейност на временната анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата по престоя на Сретен Йосич в България и проучване на твърденията му, че е бил покровителстван от български държавни органи.

За удължаването на срока настоя председателят на комисията Христо Бисеров с мотива, че е направено искане до МВР за разсекретяване на информация за имената и самоличностите, които сърбинът е ползвал, докато е бил в България.

"Разсекретяването ще отнеме известно време, а тази информация е от решаващо значение за установяване на факти и обстоятелства по поставената пред временната комисия задача", аргументира се Бисеров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?