Прокуратурата не откри "корупционен мирис" в Софийския апелативен съд

Разследващите свалиха от Даниела Дончева всички съмнения за престъпление

Съдия Даниела Дончева.

Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува разследване по сигнала на председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева по повод преразпределеното от нея дело с материален интерес от 102 млн. лв., свързано с КТБ.

Това става ясно от съобщението на държавното обвинение в четвъртък, в което се посочва, че срещу съдия Дончева не са открити доказателства за престъпление по служба или каквото и да е друго престъпление.

Както е известно, преди около половин година шефката на САС бе заподозряна от колегата ѝ Милен Василев в действия "със силен корупционен мирис". Повод за съмненията му станаха две нейни заповеди, с които го мести в друг съдебен състав и изземва делата му, включително и това за 102 млн. лв.

Темата получи обществен отзвук, след като медиите съобщиха за "заявление" на съдия Василев, закачаено в съдийския коридор на САС, с което той остро критикуваше практиката на Дончева за разместване на състави и преразпределяне на дела. Въпреки че сам заявяваше, че не разполага с доказателства, съдията изрази съмнения, че действията на председателката на апелативния съд в случая са провокирани от "нездрав интерес" към въпросното дело, свързано с фалита на КТБ.

Дончева отхвърли съмненията на колегата си, отговаряйки, че той е бил преместен от 6-и в 11-и състав на Търговското отделение по утвърдена в САС практика. Причина за преместването му бе освобождаването на 11-и състав от Стефан Гроздев, който стана член на ВСС от парламентарната квота.

Впоследствие председателят на САС сезира по случая главния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората към ВСС и Съдийската колегия на съвета, настоявайки компетентните органи да я проверят за данни за корупция. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пък разпореди проверка за това дали в случая има нарушение на принципа за случайно разпределение на делата.

Последвалите проверки на ВКС и съдебния инспекторат заключиха, че Дончева незаконно е преразпределила на себе си дела, гледани от нейни колеги. Заключенията на съдебните инспектори стана ясни само ден преди прокуратурата официално да свали всички съмнения от шефката на САС.

От държавното обвинение уточниха, че по проверката са разпитани съдия Василев и двамата му колеги, от които Дончева е иззела делото за 102 млн. лв., като и тримата са декларирали пред разследващите, че никой не се е опитвал да им оказва въздействие – нито свързани със страните по казуса лица, нито ръководството на съда.

"Като се отчетат горните обективни обстоятелства, както и категоричната позиция на тримата магистрати, разпитани в настоящото производство, че спрямо тях не е осъществяван извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или от трети заинтересовани лица и не им е оказвано каквото и да е въздействие от ръководството на САС с цел вземане на конкретна позиция по предмета на разглежданото търговско дело, а и обективното поведение на съдебния състав след 04.10.2017 г. (липсват произнасяния по спора, а е налице единствено самоотвод) намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно – умишлено поведение от страна на съдия Дончева по случая, насочено към осъществяване на специалната цел изискуема се от чл. 282, ал. 1 НК, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Поведението ѝ е несъставомерно и това се явява основание за прекратяване на настоящото разследване", постановява СГП.

Така, остава единствено Дончева да изпрати възраженията си по заключенията на Инспектората към ВСС, за да могат компетентните органи окончателно да сложат точка на скандала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?