Прокуратурата не откри престъпление по казуса "Галерия"

Прокуратурата не откри престъпление по казуса "Галерия"
Служителите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не са извършили престъпление при воденето на информационното дело "Галерия", а прокуратурата е прекратила проверката си по него, научи Mediapool. Всички материали по случая са секретни и заради това мотивите на обвинителите за приключването на случая остават тайна.

Делото "Галерия" бе образувано от ДАНС през лятото на м.г след публикации на спрения по-късно сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата.

Агенцията смята, че анонимният сайт е дело на журналиста Огнян Стефанов (пребит с чукове след успешното "неутрализиране" на инкриминираната медия) и бизнесмена Младен Мутафчийски, който е негов съдружник.

Освен пикантерии за личния живот на президента Първанов и премиера Станишев, "Опасните" публикува информации за корупционни схеми по върховете на властта, включително и в ДАНС. Засегнат бе настоящият служител с таен статут в ДАНС Алексей Петров, преди това осветен като секретен сътрудник на службите, който иначе се занимава с бизнес и преподава в УНСС.

От спецагенцията обясниха, че "Галерия" имала за цел основно да проследи контактите на Огнян Стефанов с хора от политически среди и спецслужбите. Покрай това обаче между кориците на делото са попаднали журналисти от почти всички национални медии, а освен това депутати.

Скандалът около делото избухна миналата есен, когато народни представители от вътрешната парламентарна комисия откриха телефоните си в списъците на подслушваните лица в рамките на "Галерия".

След това, през октомври, ДАНС си призна за неправомерното подслушване, а вътрешната парламентарна комисия констатира множество нередности, сред които устни разпореждания на председателя Петко Сертов, при воденето на делото. Ресорните депутати изпратиха всичките документи от проверката си прокуратурата.

Явно обаче от ДАНС са си вкарали автогол с признанието за нередности, а изводите на пълната с юристи вътрешна комисия са несъстоятелни, тъй като прокурорите не са открили данни за извършено престъпление.

Покрай "Галерия" от ДАНС бе освободен зам. -шефът ѝ Иван Драшков. Това стана по решение на правителството и по предложение на председателя Петко Сертов. От ДАНС обаче заявиха, че отстраняването на Драшков е заради участието му в подписка срещу народния представител от БСП Татяна Дончева, което представлявало политизиране на агенцията.

Преди седмица председателят на агенцията Петко Сертов със своя заповед създаде работна група, която да прецени каква част от събраните материали в рамките на "Галерия" могат да се разсекретят.

Трима журналисти послушвани с подписа на Сертов?

Когато избухна скандалът с "Галерия", председателят на ДАНС Петко Сертов декларира пред главните редактори и шефове на основни медийни организации, че е готов да си подаде оставката, ако се установи, че с негово разпореждане са подслушвани журналисти.

Депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов призова Сертов да спази обещанието си, тъй като с подписа му са подслушвани трима журналисти.

"Аз казвам, че трима журналисти са послушвани с подписа на Петко Сертов и той вместо да разпорежда създаването на комисия и вместо да преценява кои материали да бъдат разсекретени и кои не, просто да си подава оставката. Ако има капчица чест, трябва да си подаде оставката, защото той е човекът, който разпореди това подслушване и излъга най- цинично", заяви Атанасов пред Mediapool.

От ДАНС през октомври обявиха,  че са подслушвани двама издатели и един журналист, но с разрешение на съдия.

Атанасов отказа да коментира действията на военна прокуратура при прекратяването на проверката, защото "много отдавна знам, че те (обвинителите с пагон – бел.ред.) са слугинаж".

Според депутата гвоздеят в тази разработка е да се разсекретят не самите специални разузнавателни средства, а исканията, с които е получено разрешение от съда и разпореждането на председателя на ДАНС да се подслушват журналисти. Така ще се види кой го е разпоредил.

Комисията, която ще разсекретява делото, е съставена от подчинени на Сертов и не може да се допусне, че тя ще сложи глава на гилотината. Отделно от това – каква нужда има от преценката на някаква комисия кое да се разсекрети и кое не? Нали председателят на ДАНС е органът, който може да разсекрети всеки документ на агенцията, добави Атанасов.

Той очаква комисията някога да свърши своята работа и да предложи да се разсекретят всички други документи, но не и тези, свързани със специалните разузнавателни средства, защото именно разсекретяването им "отрязва главата" на Сертов.

Съществуват базови данни, на основата на които трябва да се разсекретят всички документи. На първо място това, че от проверката на парламентарната вътрешна комисия се установи, че "Галерия" е заведена неоснователно. Не е имало никакви данни за подслушването на журналисти или издатели на вестници, защото те не са носители на класифицирана информация.

В делото няма никакви данни да са извършвани проверки на служители в ДАНС, които биха могли да изнесат класифицирана информация. Проверявани са само журналисти и издатели, което означава, че става въпрос за злоупотреба с власт, за да се контролират определени медии, които не са удобни на управляващите.

Всичко това показва, че няма основание какъвто и да е документ да продължава да бъде секретен. Разпореждането да се състави комисия, която да прецени кое да се разсекрети, е просто маневра, за да се снеме отговорността от Сертов. Никой не може, позовавайки се на държавната тайна, да прикрива злоупотреба с власт, заключи Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България