Прокуратурата не откри престъпление в аудиозапис на пловдивския кмет Иван Тотев

Иван Тотев

Няма данни за престъпление в аудиозаписите от партийното събрание на ГЕРБ, на което кметът на Пловдив Иван Тотев обяснява как да се нарочно се взимат от Общинския съвет незаконосъобразни решения. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив, която се самосезира по публикации в електронни медии и публикувани аудиозаписи.

Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията, бе изпратен от неизвестен източник до някои медии на 21 октомври миналата година. При проверката на прокуратурата не е установено във фазата на подготовка на две решения на Общинския съвет да са допуснати конкретни нарушения на служебните задължения от длъжностни лица от общинската администрация.

Събрание на организацията на район "Запад" на партията, проведено на 08.10.2013г. , е евентуалното събитие, на което е направен записът, съобщиха от прокуратурата. Като присъствали са били установени кметът Иван Тотев и още 14 лица. Снети са били обяснения от всеки един от тях, в които те са отрекли на събранието да са били дискутирани теми, свързани с решенията на Общински съвет - Пловдив.

С оглед липса на достатъчно данни за извършено престъпление, наблюдаващият прокурор е постановил отказ да бъде образувано досъдебно производство. Според него "разговорът може да се разглежда единствено като поставящ въпроси за нивото на политическата култура и фразеология, за степента на политическо противопоставяне в страната и евентуално за механизма на мобилизиране и стимулиране на партийни активи, които не подлежат на наказателна преценка".

Това не е първият запис, уличаващ Иван Тотев в разгласяване пред партийния актив на ГЕРБ на идеи за подменяне или фалшифициране на вота. Първият подобен запис от изборите през 2009 г. успешно се разпространява във видеообмена в мрежата като илюстрация на порочните партийни практики по време на избори.

Споделяне

Още от България