Обвинител №1 отговори официално на посланически коментари в социалните мрежи

Прокуратурата не проверява фондации и НПО-та, а само работещите в тях

Цацаров защити подчинената си Бецова – не била "гнила ябълка"

Снимка: БГНЕС

Прокурор Боряна Бецова, която отказа да образува разследване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа", а впоследствие разпореди на НАП да провери доходите на четирима от основните ѝ активисти, не е "гнила ябълка", а обвинител, "който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения". Това се казва в официално съобщение на Върховната касационна прокуратура, разпространено в петък от името на ръководителя ѝ Сотир Цацаров в отговор на постинг в Туитър на френския посланик Ксавие дьо Кабан и на изявления в социалните мрежи, направени от посолството на САЩ.

"Боряна Бецова каква ябълка е?", риторично попита реторично Ксавие дьо Кабан преди ден, правейки препратка към знаменитото си изявлението си за "гнилите ябълки" в съдебната система по повод скандалния казус "Белведере".

Повод за реакцията му стана именно разпоредената данъчна проверка на Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов по сигнал на издателя на ПИК Недялко Недялков.

"Поначало главният прокурор не възприема асоциирането на българските магистрати с кошница ябълки, нито асоциирането на конкретен прокурор или следовател с този плод. При така наложилото се сравнение, ще следва да се заяви ясно в същия тон: Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения. Тя е прокурорът, който ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на Правната комисия, по дело с висок обществен интерес и който наблюдава множество други дела", отговаря Цацаров, анонсирайки за пореден път как ще завърши разследването за пране на пари срещу Христо Бисеров.

Сигналът на Недялко Недялков, по който се задейства прокуратурата

Публикуваме сигнала на издателя на ПИК, който стана повод за прокурорската проверка срещу Протестна мрежа". Текстът на документа е от сайта "Клуб Z":

"В настоящия сигнал обръщам вниманието Ви върху факти и обстоятелства, свързани с дейността на "Протестна мрежа” и нейното ръководство, известни в публичното пространство. Тези факти и обстоятелства е възможно да съдържат предпоставки за наказателна отговорност, а от компетенциите на прокуратурата е да прецени дали това е така..."

Още...

Неформалната реакция на френския посланик в личния му профил е определена от главния прокурор като "неоснователна нападка" срещу Бецова.

Цацаров разяснява и защо е предприета проверката срещу активистите на "Протестна мрежа" - авторът на сигнала срещу тях твърди, че "те извършват активна дейност, която изисква значително финансиране, поради което и се претендира разпореждане на проверка относно техните доходи и имуществено състояние".

Не се посочва как авторът на сигнала е доказал, че дейността на гражданските активисти "изисква значително финансиране" (и какво се разбира под "значително"), но очевидно за прокуратурата това е достатъчно основание да разпореди данъчни проверки.

По-нататък следва най-интересната част от експозето, която изглежда като преписана от мотиви на руски прокурори, разследващи американско финансиране на местни граждански организации.

"Обект на проверка не са неправителствени организации или други юридически лица, включително фондация "Америка за България", "Отворено общество". Предмет на проверка не са и не могат да бъдат и грантовете, които тези фондации предоставят на неправителствени организации или медии с цел подпомагане на развитието на гражданското общество и медийната свобода. Предмет на проверка не са и юридическите лица, получатели на такива грантове. Проверката касае само физическите лица Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов и обхваща твърденията на подателя на сигнала относно източниците и размера на техните доходи, включително и такива, които те, в лично качество, са получили от неправителствени организации, бенефициенти на външно финансиране", уверява Цацаров.

Тоест, не се проверяват фондации и неправителствени организации (НПО), а хората в тези организации. Както е известно, в тези организации работят хора, които са крайните получатели на суми от грантовете. И за да провери прокуратурата какви пари е получил всеки от "инкриминираните", трябва да се проверят самите неправителствени организации, какво е заложено в бюджетите, разпределението по проекти и пр. Самата "Протестна мрежа" не получава грантове. Проверяваните активсти обаче работят в различни НПО-та или по техни проекти.

Освен това главният прокурор се разминава с истината, твърдейки, че "предмет на проверка не са и не могат да бъдат и грантовете, които тези фондации предоставят на неправителствени организации или медии с цел подпомагане на развитието на гражданското общество и медийната свобода".

Защото съвестният прокурор Бецова ( отново по сигнал на издателя на ПИК) е разпоредила на "Криминална полиция" да изискат от "Капитал" точно договора на медията с "Америка за България".

Главният прокурор напомня, че до този момент "Протестна мрежа" са внесли множество сигнали, по които са разпоредени съответните проверки.

"Няма основание да се счита, че подателите на сигнали, включително и посочените по-горе лица, имат своеобразен "имунитет", когато сигнал е подаден срещу тях самите. Проверката по всеки сигнал не е разследване, нито форма на наказателна репресия, защото е определен от закона начин за установяване на основателността на всеки сигнал, в който се твърди, че са извършени престъпления. В този смисъл установяването на обективната истина ползва не само засегнатите от сигнала лица, но и обществения интерес", заключва Цацаров.

От обяснението му не се разбира все пак в какво престъпление са заподозрени хората от "Протестна мрежа" – според подателя на сигнала дейностите, изискващи "значително финансиране" са поддържка на интернет сайт, издаване на в. "Протест", организиране на събития и пресконференции (виж карето).

Сотир Цацаров споделя напълно убедеността на американското посолство, че проверките по случая ще бъдат водени професионално.

Междувременно един от проверяваните – Асен Генов, съобщи, че заедно с останалите активисти на "Протестна мрежа", станали обект на интерес от прокуратурата и данъчните, ще заведат дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ).

"Актът на прокуратурата, с който е стартирала проверката в НАП не подлежи на последваща санкция в рамките на съдебната система в България по силата на така съществуващото законодателство. Това изчерпва възможността за реакция на българската правна система и дава директно основание да бъде сезиран ЕСПЧ", заяви Генов в петък.

По думите му четиримата ще се позоват на практиката на съда в Страсбург, според която той може да бъде сезиран от гражданите на страните-членки на ЕС в случаите, когато правните механизми в собствената им страна са изчерпани. "Актът на прокуратурата изчерпва правните механизми в собствената ни страна. Той няма как да бъде обжалван", обобщава Генов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?