Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата не се притеснява, че Мургина е укрила следи

283 коментара

Прокуратурата не се притеснява, че бившият директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина е укрила информация преди да подаде оставка, а от ДАНС заявиха, че не са планирали операция по задържането ѝ.

Заради избухналия скандал с източването на огромни суми от ДДС, партия ДСБ призова в понеделник главният прокурор Борис Велчев да обяви публично кой висш прокурор е провалил операцията срещу Мургина, а ОДС поиска оставката не само на финансовия министър Пламен Орешарски, но и на премиера Сергей Станишев.

"След такъв скандал в нормална европейска страна, си отива министър-председателят", коментира на брифинг в понеделник председателят на синята партия Мартин Димитров.

От ДСБ пък настояха ръководителят на държавното обвинение да поиска незабавно имунитетите на замесените в скандала с НАП депутати и прекратяване на мандата на Орешарски.

"Ако главният прокурор не обяви кой прокурор се е обадил на Мария Мургина и е осуетил операцията срещу нея, ние ще го обявим. Искаме незабавното му отстраняване от прокуратурата. Става дума за човек, който е много близък до ръководството на БСП", обяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

ДАНС отричат да е планиран арест

В четвъртък, когато Мургина официално подаде оставка, информирани източници заявиха, че тя се е разминала на косъм с арест от служители на ДАНС в момент на получаване на белязани пари, благодарение на "навременното" предупреждение от висш прокурор.

От Върховна прокуратура съобщиха пред Mediapool, че няма да правят официални изявления, тъй като най-добре е ДАНС, които са се занимавали със случая, да направят това.

Официалният отговор на ДАНС пред Mediapool гласи: "Няма планирана операция за ареста на Мария Мургина, няма и провалена такава".

По-рано източници, свързани с разследването, казаха пред Mediapool, че желанието е било да се избегне всякаква показност, включително и арести.

Поне две дела

В момента се водят над 20 проверки за нарушения, свързани с ръководството на НАП. Пред Mediapool отлично информирани източници заявиха, че срещу Мария Мургина най-вероятно ще бъде заведено дело, но все още е рано да се уточни за какво точно. От Националната следствена служба първо се запознаят с резултатите от назначените експертизи.

Освен това разследващите обмислят да отделят в новото досъдебно производство материалите за злоупотреби при закупуването на системата за управление на приходите.

Както Mediapool писа, софтуерът, който се оказал изключително ненадежден, е доставен от Южноафрикански клон на френската фирма "Бул". Тази система работи само в Ботсвана и Саудитска арабия.

Според разследващите софтуерът е закупен без възможност за адаптиране, което направило практически невъзможно коректното свързване на системите на НАП, НОИ и Здравната каса. Не работела и системата за контрол на приходите, което пък улеснило големите измами с източване на ДДС.

Зам.-главният прокурор Валери Първанов отрече в понеделник да е имало политическа поръчка да не бъде задържана Мургина.

"Има наказателно производство, което е образувано срещу виновни длъжностни лица от НАП, един кръг по-широк лица освен нея, за изясняване на определени факти, които съдържат достатъчно данни за извършени престъпления. Няма повдигнато обвинение. И все пак трябва да знаете, че за да се стигне до арест, трябва да има и повдигнато обвинение срещу едно лице", каза прокурор Първанов.

По искане на ДАНС достъпът на Мария Мургина до класифицирана информация е бил прекратен на 4 февруари и още тогава е поставен въпросът за махането ѝ от поста, твърдят разследващи.

Следите остават

На въпрос дали, оставайки на работа до 12 февруари, бившата шефка на НАП е успяла да укрие някаква информация или да прикрие следи, зам.-главният прокурор заяви пред Нова телевизия:

"Не, няма такава възможност. Информацията е известна от няколко месеца, работи се от ДАНС, работи се с колегите от Градска прокуратура, разследващите органи бяха ангажирани, има използвани и специални разузнавателни средства".

След това обаче той се съгласи, че има вероятност за укриване на информация, но все пак следите са налице и той не се притеснява.

"Ако ние считаме, че за няколко години директор, мисля, че тя от 2005 е директор на НАП, и не е успяла да прикрие достатъчно добре следите си до този момент за четири години..сега за последните четири-пет дни..Всяка човешка дейност, включително и престъпната, оставя някакви следи по документи, има свидетели, така че аз не се притеснявам".

Потвърждение за "съпруга" и "политическия чадър"

Запитан вярно ли е, че близки на Мургина са се облагодетелствали от това, че тя е директор на НАП, зам.-главният прокурор отговори, че това е възможно.

"Не бих могъл да кажа категорично, че са се облагодетелствали, но факт е, че определени фирми, които са собственост и управлявани от нейни близки, са били извън обсега на ревизиите и проверяващите органи, така че е възможно", каза Валери Първанов.

Помолен да уточни дали това се отнася и за бизнесмена, с който Мургина живее на съпружески начала, той каза: "Да, има такива данни, да."

На въпрос дали е замесен и синът на Мургина, той отказа да коментира.

По повод "политическия чадър", който ръководството на НАП държало над определени фирми, Валери Първанов потвърди, че "има факти, които говорят, че определени фирми не са проверявани по начина, по който би трябвало да бъдат проверявани. А дали тези фирми са допуснали нарушения, дали има несъбиране на данъци, това е въпрос, който следва да се установи по време на разследването".

Арест на Орешарски? Много драстично е.

Зам.-главният прокурор не пожела да "гадае" дали разследването ще включи и министърът на финансите Пламен Орешарски. "Искам да ви уверя, че когато има достатъчно доказателства за извършено престъпление от едно длъжностно лице, та дори и министър, то ще бъде привлечено към отговорност", каза той. На въпрос дали може да се очаква Орешарски да бъде арестуван до края на седмицата, Валери Първанов каза: "Не, не. Много драстично е."

Преди ден лидерът на партия “Ред, законност и справедливост” Яне Янев съобщи, че докладни за корупция на данъчни около източване на ДДС за десетки милиони са затворени в сейф на Мария Мургина.

Разполагаме с достоверна информация, че със заповед от 5 февруари 2009 г. Мургина е закрила най-важните отдели за контрол в НАП - "Анализи, методология и противодействие на корупцията" и "Вътрешни одити", каза Янев. Според него така Мургина и Биляна Грозданова, която е шеф на Инспектората на НАП, са премахнали всички неудобни служители в тези два отдела

Ставало въпрос за източване и препиране на огромни суми - десетки милиони долари. БГНЕС съобщи, като цитира разследващи органи, че са правени фиктивни инвестиции в туризма и строителството в най-атрактивните ни курорти като Елените, Слънчев бряг, Несебър и др. Целта била източване на ДДС за стотици милиони левове. Повечето от докладите били адресирани до финансовия министър.

Схемите по източване на ДДС за пръв път са открити през 2006 г. по отношение на фирми фантоми от чужбина. Тези фирми не са регистрирани в търговските регистри на българските съдилища, а са офшорни. Те са внасяли огромни партиди пари.

От тези доклади може да се види, че офшорка, например "Лимитид Лавана", е внесла първия път сума, възлизаща на над 8 млн. долара, а втория път - на над 50 млн. долара кеш. Става дума за особени финансови транзакции.

Дедесарските схеми са използвани и за пране на пари. Тези схеми за фантомните офшорки са открити за първи път в такива колосални размери в Пловдив. По-късно са правени нарочни проверки от данъчни инспектори в софийските райони "Витоша" и "Красно село", откъдето се вижда, че веригите за източване на ДДС са транслирани към София и други териториални дирекции на НАП в страната. Всъщност Мургина е осъществявала специална методологична обработка на служителите, които са податливи на корупционни практики, според информирани източници.

Десните: Брюксел очаква оставка на Орешарски

Атанас Атанасов от ДСБ каза, че данните, станали основа на действията срещу Мургина, са предадени преди две години на комисията по корупция в Народното събрание. Информацията се е съдържала в доклади на регионалните шефове на агенцията в Силистра, Бургас и Пловдив. Те са уволнени след написването на тези доклади. Действията срещу бившия шеф на НАП са предприети едва след като информацията е стигнала и до Брюксел.

"Очакването на ЕК бе за оставката на Пламен Орешарски. В случая Мургина изигра ролята на бушон и дори я спасиха от наказателно преследване. Проверката кой е осуетил операцията може да бъде направена за няколко часа", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според Атанасов, акцията на ДАНС срещу Мургина е опит за разчистване на сметки. "Една от конкурентките на Мургина в лицето на бившата шефка на НАП-София Димитрина Захаринова е един от най-близките съветници на шефа на ДАНС Петко Сертов. Самата Захаринова има да отговаря на много тежки въпроси за имотното си състояние", съобщи депутатът.

Иван Костов коментира, че скандалите около шефа на НАП опровергават напълно прочита на евродоклада от страна на тройната коалиция. "На редовните фирми ревизии се правят по 6 месеца. После им се бави връщането на ДДС, а в същото време са създали мрежа за предаване на събрания ДДС на хора близки до техните партии. Това е възможно най-голямото престъпление", добави лидерът на ДСБ.

Според лидера на СДС Мартин Димитров, след като финансовият министър Пламен Орешарски защитава Мургина, която беше на негово пряко подчинение, вероятно "двамата са били част от една схема".

"Такива колосални кражби на ДДС, такива схеми не могат да станат без протекция от най-високо ниво", каза Димитров и припомни изразяваната многократно позиция на СДС, че ако НАП имаше работеща информационна система, до такива колосални злоупотреби едва ли щеше да се стигне.

Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев обаче заяви в понеделник, че не очаква повече оставки в НАП и в Министерството на финансите.

Скандалът е грандиозен, щетите за държавата са за милиарди левове и отговорност носи вече пряко министър-председателят", смята Мартин Димитров. По думите му в ЕК вече "тотално са вдигнали ръце от нас" и се "молят за деня или нощта, когато ще има друг кабинет".

Лидерът на СДС прогнозира, че скандалът в НАП ще бъде отразен и в следващия доклад на Брюксел, който се очаква през юли, и тогава България "ще получи поредния голям тежък шамар". Заради това от БСП се молели на представители на ЕК документът да бъде оповестен след изборите за НС, тъй като в противен случай докладът ще "окаже огромно влияние върху изборният ѝ резултат".

Мартин Димитров съобщи, че седмият вот на недоверие към кабинета "Станишев" най-вероятно ще бъде внесен в НС в сряда и изрази затруднението на опозицията в избора на тема, с която да започне дебата по него – "дали да питаме Орешарски за НАП и да му поискаме оставката, дали за провала по еврофондовете, дали за това какво е свършила Емел Етем и ръководеното от нея министерство, дали за кашата в здравеопазването".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

283 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Гражданин
  #286

  Защото е от БСП драги! Защото на червените кладенето им е занаят!

 2. Стоян
  #285

  Сергей Станишев - министър председател на най корумпираната държава в Европа

 3. лябопитен
  #284

  За нас сблъсъка, в който ни доведе Тройната коалиция е по-важен от разни там френски и английски подводници. Те ще се оправят, а ние как ще излезем от вече потъналата подводница наречена България??????

 4. От Драгалевци
  #283

  „Сън”: Британска и френска ядрени подводници са се сблъскали в Атлантическия океан16 февруари 2009 | 04:53 | Агенция "Фокус"Лондон. Британска и френска ядрени подводници са се сблъскали под вода в Атлантическия океан по рано този месец, като е можело двата съда да потънат или да изпуснат смъртоносна радиация, съобщава британският вестник „Сън”.Британската „Вангард” и френската „Льо Триумфан” са задвижвани с ядрено гориво и са носили на борда си ядрено гориво.Инцидентът е застрашил живота на 250 моряци

 5. червенушко
  #282

  си заврял мозъка в гъза и нищо не може да го извади от там!

 6. Карина
  #281

  в икономическата криза или си мислим, че е майтап работа и че с мускулите си Б.Б. ще я пребори.

 7. читател
  #280

  Видя ли как вчера Станишев и Борисов позираха заедно пред камерите? Това е предупреждение и срещу ДСБ. Прочетете материала, публикуван в сайта kirilarsov.com и ще ви стане ясно кой какво и защо го прави. От Костов искат да мълчи.

 8. АБВ
  #279

  Това е поредният политически цирк на правителството да покаже пред ЕС, че те разкриват корупцията.След известно време ще се окаже, че няма достатъчно доказателства за извършено престъпление ....и така до края на света. Познат до болка сценарий.

 9. АБФК
  #278

  Само че Костов не мълчи.

 10. ББ
  #277

  Е вижте кво пише за Мургина от Форума на фрогнюз. Едва ли некой ще се изненанда.Автор: ЖертваФАМИЛИЯ МУРГИНИ ВОДИ НАЧАЛОТО СИ ОТ СЕЛО ГАЛИЧЕ-БЕЛОСЛАТИНСКО. ПОКОЙНИЯТ И РОДСТВЕНИК ХРИСТО МУРГИН Е БИВШ ШЕФ НА МИЛИЦИЯТА И ДС В ГР.ВРАЦА. НА СЪВЕСТА НА СЪЩИЯ ЛЕЖАТ МНОГО НЕВИННО УБИТИ И РЕПРЕСИРАНИ. ЕДИН ОТ ТЯХ Е МОЯ ДЯДО БОГ ДА ГО ПРОСТИ, И НЕГОВ ПЛЕМЕННИК, ЛИДЕР НА МЛАДЕЖКОТО ДРУЖЕСТВО "НИКОЛА ПЕТКОВ", ПОЧИНАЛ СЛЕД ЖЕСТОКИ ПОБОИЩА. СЪЩИЯ ТОЗИ МУРГИН И ДРУГ НЕГОВ ПРИЯТЕЛ - МАРИН ЙОТИНСКИ СА В ОСНОВАТА НА СТОТИЦИТЕ РЕПРЕСИРАНИ В Галиче и ОКОЛИЯТА. СИНЪТ НА ТОЗИ МАРИН ПЛАМЕН ЙОТИНСКИ, СЕГА Е ЖУРНАЛИСТ ВЪВ В-К ТРУД....ВИЖДАТЕ, ЧЕ НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО. КОМУНИСТИТЕ СА НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.