Прокуратурата не успя да спаси делото за "зоокъта" срещу кмета на Пловдив

Прокуратурата не успя да спаси делото за "зоокъта" срещу кмета на Пловдив

Апелативният спецсъд окончателно прекрати делото за изграждането на пловдивския зоокът срещу кмета на града Иван Тотев и го върна на прокуратурата.

Съдът посочва, че държавното обвинение не е посочило как точно подсъдимите са извършили посочените престъпления. Допълва се, че липсват "конкретни доказателства" срещу подсъдимите, няма логическа връзка между посочените от прокуратурата нарушения и настъпилите вреди.

В средата на юни делото бе прекратено и от първоинстанционния спецсъд с аргумента, че обвинителният акт е неясен, нелогичен и неподкрепен с факти.

Основният подсъдим по делото бе кметът Иван Тотев, който е обвиняем за злоупотреби по проекта за изграждането на пловдивския зоокът. Прокуратурата привлече към наказателна отговорност още заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев.

Държавното обвинение твърди, че Иван Тотев е нарушил служебните си задължения, сключвайки договор след пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03". Твърди се, че това е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки. Процедура е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект. Липсвала и стойностна сметка за проекта.

За зоокъта не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Законовите изисквания не са били изпълнени и към момента на сключването на договора с фирмата. Прокуратурата смята, че Иван Тотев е допуснал всички тези нарушения, за да осигури облага за "Запрянови 03" ООД в размер на близо 690 хиляди лева. Димитър Кацарски и Димитър Колев са предадени на съд като помагачи на кмета. Проблемът е, че съдът не откри доказателства в кориците на делото как точно Кацарски и Колев са помогнали за извършването на твърдяното престъпление.

Заради повдигнатото му обвинение Иван Тотев бе за кратко отстранен от поста си с решение на Пловдивския окръжен съд, но после бе върнат от апелативните магистрати.

Споделяне

Още от България