Прокуратурата не знае каква част от СРС-та са ползвани пред съда

99.3 на сто от исканията на прокуратурата за специални разузнавателни средства (СРС) са били одобрени от съда, съобщи в четвъртък главният прокурор Борис Велчев, който участва в първото заседание на парламентарната подкомисия за контрол на СРС.

Велчев и ротационният председателят на подкомисията Веселин Методиев (ДСБ) не казаха каква част от СРС-та са използвани като доказателства пред съда. Това ще бъде записано в доклада на прокуратурата за следващата година, когато ще се конкретизира бройката на СРС и броя на лицата, за които са използвани.

Създава се изкуствено впечатление, че е много голям броят на контролираните лица, а понякога това не е така, каза Борис Велчев. Той уточни, че понякога срещу едно лице се прилагат повече от едно СРС и затова изглежда така, сякаш много хора са контролирани.

Предотвратяването на едно престъпление също е дейност, за която може да се използва СРС, каза главният прокурор. "Нека да не драматизираме единствено и само образуваните досъдебни производства и материалите, внесени в съда въз основа на използвани специални разузнавателни средства. Има и други обществени полезни дейности", коментира той.

Сигурно има СРС по прекратени дела, но става въпрос за дейността на 1700 прокурори в страната, посочи Велчев.

Той каза, че прокуратурата ще направи статистика колко от СРС-тата са ползвани като доказателства за съдебната фаза от процеса и колко от тях са били използвани по прекратени дела.

Методиев и Велчев са на мнение, че законът за СРС трябва да бъде променен, за да се дадат гаранции за унищожаване на материалите, които не обслужват наказателното производство или защитата на националната сигурност.

Важно е обществото да се информира, затова имаме съгласие да махнем много от секретността по тази тема, каза Методиев.

Той добави, че са се договорили с главния прокурор да осъществяват съвместен контрол на СРС- тата и тяхното използване, тъй като експертите от комисията без помощта на главна прокуратура няма да могат да дадат информацията, от която обществото се вълнува.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?