Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата няма да проверява дали Пеевски е изнудвал собственика на КТБ

Радан Кънев призова Цацаров да се самосезира. "Да си отговаря Пеевски. Аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета", коментира обвинител №1

34 коментара
Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Прокуратурата няма да проверява твърденията на мажоритарния собственик на затворената КТБ Цветан Василев, че е бил изнудван от депутата от ДПС Делян Пеевски да му прехвърли безвъзмездно кредитираните от КТБ шест ключови за икономиката ни компании, които преди седмица стана ясно, че са продадени от Василев за 1 евро на регистрирана с Люксембург фирма. Това стана ясно от коментарите на главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник по повод последното интервю на Василев, дадено от Белград за сайта "Гласове". В същото време съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че в това интервю на Цветан Василев има достатъчно информация за прокуратурата да провери дейността на Пеевски в последните седмици на фалита на КТБ. Той призова прокуратурата да се самосезира, за да провери дали Пеевски и други лица около него са извършили престъпления срещу финансовата дейност на банката.

Собственикът на КТБ казва още, че Сърбия разследва показания за подготвяно покушение срещу него и че е дал показания пред съдия в европейска държава и документите, които се пазят при двама нотариуси, ще бъдат отворени в случай на неговата смърт.

"Ами вие какво очаквате? Да се направи проверка на базата на едно обвинение ли, което е казано в интервю? Могат да се изложат факти, ако някой смята, че защитата на тезата се изразява в това - оставих нещо написано в плик и ако умра, то ще се отвори, сега, тези романи аз отдавна съм спрял да ги чета", заяви Цацаров пред репортери.

"Протестна мрежа" пита Борисов за негови срещи с Пеевски и Василев

"Протестна мрежа" разпространи отворено писмо до премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, в което настоява той да предприеме определени стъпки, за да излезе наяве истината за КТБ. Неформалната организация очаква Борисов да заяви ясно и точно дали се е виждал с банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски и какви са били целите на тези срещи.

Ето пълният текст на писмото:

"Истината за черната кутия КТБ започва да излиза, но на малки части и изключително бавно. Ние, като вносители на сигнала до прокуратурата, по който започна цялото разследване на банката и нейния регулатор, сме силно заинтересовани тази истина да излезе наяве, а държавните средства за изплащане на гарантираните депозити да бъдат върнати. Ето какво конкретно Ви предлагаме, ако желанията ни в тази насока съвпадат. Ние смятаме тези предложения за изключително важни за защита на обществения интерес и битката с корупцията по високите етажи на властта: Още

"Да си отговаря Пеевски"

На въпрос за обвиненията към Пеевски, главният прокурор отговори: "Ами, да си отговаря Пеевски".

Попитан дали не може да се направи проверка, Сотир Цацаров каза: "Ами вие какво очаквате? Да се направи проверка на базата на едно обвинение ли, което е казано в интервю? Могат да се изложат факти, ако някой смята, че защитата на тезата се изразява в това - оставих нещо написано в плик и ако умра, то ще се отвори, сега, тези романи аз отдавна съм спрял да ги чета".

От думите на Цацаров се разбра, че държавното обвинение няма да проверява казаното от Цветан Василев както за срещите миналата година, предшестващи срива на КТБ, нито пък твърденията, че в дъното на сценария стои Делян Пеевски.

Ако показанията излязат на бял свят, това ще е точката на прехода

Адвокатът на Василев Христо Ботев поясни пред бТВ, че в показанията на банкера става дума за политическия и икономическия елит на страната и "ако тези неща излязат на бял свят, това ще е точката на прехода”. "Не вярвам, че това е блъф – за толкова години и с толкова контакти той има какво да разкаже. Според мен това е гаранция”, каза Ботев.

Василев твърди в интервюто, че Пеевски му поискал "безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от почти всички тези дружества. След отказа ми предизвикаха кризата в КТБ". Той уточнява, че това е станало миналия април, два месеца преди да се срине банката.

Василев допълва, че през май м.г. е предупредил лидерите на трите най-големи партии и управителя на БНБ за готвената атака срещу КТБ, но никой не предприел нищо. Той назова поименно само лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а в понеделник бившият председател на БСП Сергей Станишев не даде еднозначен отговор имал ли е лична среща с банкера, но разказа, че е коментирал ситуацията в КТБ миналия юни с тогавашния премиер Пламен Орешарски. Сегашният лидер на БСП Михаил Миков, който по това време бе председател на парламента, отрече да се е виждал с Василев.

Адвокат Ботев каза, че собственикът на КТБ се е срещал с Бойко Борисов в качеството му на опозиционен лидер по времето на управлението на кабинета "Орешарски”. "Василев е предупредил Борисов, че се готви нещо срещу КТБ”, посочи той и допълни, че е банкерът е имал подобна среща и с гуверньора на БНБ Иван Искров. Искров обаче отрича такава среща да се е състояла.

"Дано разберем цялата истина, но не във връзка със смъртта на Цветан Василев”, коментира в заключение адвокат Христо Ботев.

Сотир Цацаров отказа да коментира обвиненията на Цветан Василев, че държавното обвинение е било използвано в разправата срещу него. Всеки има право да казва това, което мисли и във формата, която си избере, заяви Цацаров пред репортери.

"Какво да провери? Той въобще не иска да се разпитва и в рамките на наказателното производство, а що се отнася до другите неща, заверени показания пред нотариуси, аз не мога да го укоря за това. Всеки сам решава как да действа. Решил е да действа с такива сюжети, действа с такива сюжети", коментира Цацаров.

За това, че Иван Искров е знаел какво става в КТБ, Цацаров припомни, че управителят на БНБ така или иначе дава показания в рамките на делото за източването на банката.

Предупреждението на Цветан Василев, че е оставил заверени показания в чужбина, ако нещо се случи с него, главният прокурор коментира с думите: Всеки сам решава как да действа. Решил е да действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Ако някой смята, че защитата на една теза е да съобщава, че е оставил някъде едни документи, аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета.

Радан Кънев смята, че скандалът около продажбата на ключови активи на банкера за 1 евро на новоизлюпената люксембургска фирма LIC33 е разкрил поредица от интересни факти.

Кънев: Има подозрения за умишлено бездействие на институции в миналото

Твърдението, че всички предприятия са концентрирани в едни ръце, което беше дълго време отхвърляно от българските институции, се оказа официално вярно. Това от своя страна води до много сериозни подозрения за умишлено бездействие на тези институции в миналото, отбеляза още лидерът на ДСБ.

Според Радан Кънев ДАНС и впоследствие НАП са реагирали адекватно, като приходната агенция се е вслушала доста бързо в призива на Реформаторския блок за налагането на общ запор на акциите и дяловете на компаниите, продадени от Цветан Василев. По този начин към момента са били защитени интересите на кредиторите и националната сигурност.

Подобна концентрация на собственост на "чувствителни предприятия" в едни ръце, и то изключително неидентифицирани, безспорно представлява заплаха и за финансовата сигурност на страната, заяви депутатът.

БНБ и прокуратурата саботират комисията за КТБ

Той информира, че временната комисия в парламента разследваща дейността на държавните органи във връзка с източването на КТБ, не е получила от БНБ и прокуратурата каквито и да е било материали, извън публично известните. Поради тази причина комисията няма възможност да работи и от нея не може да се очаква никакъв допълнителен анализ и полезни законодателни предложения.

"До момента не сме получили нищо повече от това, което БНБ благоволи още преди месеци да предостави на медиите и депутатите. Не е допустимо под претекст за следствена и особено за търговска тайна народните представители да бъдат ограничавани от достъп до тази информация. Затова има закрити заседания на комисии и други възможности", отбеляза Кънев.

За това, че Иван Искров е знаел какво става в КТБ, Цацаров припомни, че управителят на БНБ така или иначе дава показания в рамките на делото за източването на банката.

Адвокат Ботев обясни какво е накарало Василев да проговори точно сега: "Аз с него се познавам от август 2014 г. Комуникирали сме много пъти, че той трябва да говори. Решихме, че ако ще говори, трябва да е първо пред прокуратурата, която обаче отказа. След като се заговори за сделката за "Виваком”, решихме, че сега е моментът. Той ще говори пред конкретни журналисти“.

По думите му Василев сам е избрал да говори пред сайта "Гласове" на Явор Дачков, защото с него никога не е имал конкретни отношения, а и той е писал критични неща за връзките на Цветан Василев с Делян Пеевски.

В неделя изданието публикува обширно интервю с Цветан Василев, в което той отхвърля версията, че чрез въпросната сделка за 1 евро изкупува сам бизнеса си през подставени лица. Той предупреждава за опасност от страна на руската ВТБ. По думите му държавата "тика "Виваком" в ръцете" на руската банка, която има участие в собствеността както на КТБ, така и в телекома, който предвожданите от Пиер Луврие неизвестни инвеститори изненадващо купиха за 1 евро заедно с още пет дружества на Василев, финансирани от КТБ. НАП обаче наложи запор на дяловете на компаниите.

Станишев: Кабинетът "Орешарски" се опита да спаси КТБ

Кабинетът на Пламен Орешарски се опита да спаси КТБ, заяви в понеделник бившият лидер на БСП Сергей Станишев, но не пожела да коментира дали се е срещал с Василев по повод проблемите на банката. "Когато научих, че има изтегляне масово на средства от КТБ, беше юни месец, поисках среща с министър-председателя и го помолих той да разговаря с ръководителя на БНБ, защото вече съм преживявал подобна ситуация през 2008 г. с друга банка. С председателя на Народното събрание поискахме среща с управителя на БНБ, заедно с г-н Миков. На тази среща към 11.30 дойде подуправителят Димитър Костов и ни съобщи, че са получили вече от банката искане за спиране на тяхната дейност, което ни постави, бих казал, в доста кризисна ситуация. И оттам-нататък знаете развитието", разказа Станишев.

И в най-новото си интервю Василев твърди още, че дупката от 4 млрд. лв. в КТБ е измислица, "изфабрикувана с цел формално да имат основания да отнемат лиценза на банката". Той отрече да е продал сам на себе си фирмите си. Бившият банкер е сезирал Европейската комисия и Европейския банков орган за двоен стандарт на политиката на БНБ и неоторизирана държавна помощ към трети банки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Lora Vaneva
  #34

  За мен всяко бездействие, свързано с откриване на факти за случая КТБ трябва да бъде наказуемо или просто да бъде избрано провеяравне до дупка.

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #33

  РАДАН кЪНЕВ :Тревожен е бързият отказ на прокуратурата да провери данните от интервюто на Василев. То съдържа твърдения (верни или не) за престъпна дейност и на самия Василев и на бившия му ортак Пеевски.Това бездействие е потвърждение за необходимостта от развиване на прокуратура по румънски модел. Очевидно е, че всевластната и безконтролна сегашна структура има нужда от известен коректив, дипломатично казано.

 3. Todor
  #32

  Василев може да си приказва какво си иска, но истината е само една и тя е, че КТБ си беше чиста пирамида и той точеше парите на вложителите, за да покрива загубите от грешни инвестиции, вестници, политически и спортни проекти.

 4. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #31
 5. Nikola Nikolov
  #30

  "Да си отговаря Пеевски. Аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета", коментира обвинител №1 "......
  Много ми е интересно - каквъв точно роман беше чел този индивид, когато спешно, но "случайно" прати "на проверка" прокурори и полицаи в сградата, в която офис имаше ктб и, след която, се спука циреят с тази банка ???
  А какъв точно роман беше чел, когато светкавично, за отрицателно време и по непроверени сигнали, изпрати прокурори и полиция в Костинброд, да проверяват "страшната злоупотреба" с "фалшиви"

 6. strobo
  #29
 7. socialen
  #28

  Реформаторите като бухалка в полза на Олигархията с/у останалата част от Олигархията.

 8. За момент не внимавах ... ;-) К'ва държава, к'ви пет лева !? Доганистан ???

 9. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #26
 10. Радо_Сарбов
  #25

  Е как (на практика) Прокуратурата да проверява "ШЕФА" си?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.