Прокуратурата няма да проверява твърденията на Цветан Василев

Румяна Арнаудова, сн. БГНЕС

Прокуратурата няма да проверява твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в интервю пред проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал" преди няколко дни. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред ”Дневник”, че след като Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията

В България има два клана - на Пеевски и на премиера. Повечето банкери са помогнали за "пуча" на КТБ, сделката за "Виваком" е апотеоз на срама, а след 2009 г. в България има мафия на власт. Това са част от твърденията на Василев, който от две години пребивава в Сърбия и за когото прокуратурата поиска екстрадиция. В интревюто той посочва конкретни фирми, имена и сделки.

В петък президентът Росен Плевнелиев също призова прокуратурата да провери дали Цветан Василев казва истината

"Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции. Ако България е демократична държава, сега е моментът и не българският държавен глава или българските политици да се упражняват по тази тема, или някои други удобно да мълчат, или някои други удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да се захване, крайно време е, много време мина", подчерта Плевнелиев.

След интервюто и бившият министър на провосъдието Христо Иванов коментира във "Фейсбук", че е задължение на държавното обвинение да провери твърденията на банкера. "Не е необходимо да вярваме на Василев с цялата му окаляност. Най-сетне стигаме до нивото на проверими твърдения, направени от непосредствен участник и наблюдател с името му (а не изтекли през трети лица)", коментира Иванов.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пък определи твърденията на Василев, че съществува нерегламентирано политико-икономическо съдружие между депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов като "политическа атака".

По думите ѝ моментът за интервюто не е подбран случайно и то трябва да повлияе на резултатите от президентските избори.

"Защо трябва да вярваме на този човек, след като той излъга толкова много българи?", попита риторично Бъчварова.

Споделяне

Още по темата

Още от България