Прокуратурата няма да разследва Ангелкова за плажните клубове в Слънчев бряг

Министър Николина Ангелкова инспектира плажове. Снимка: Министерство на туризма

Специализираната прокуратура отказа да образува наказателно дело срещу министъра на туризма Николина Ангелкова за строежите на редица заведения на плажа в Слънчев бряг. Сигналът срещу нея бе подаден от вицепремиера Валери Симеонов.

В началото на юни Симеонов обяви, че туристическото министерство незаконно е разрешило строежа на редица клубове в курорта, включително са издадени незаконни схеми и категоризации за пет популярни клуба на плажа – "The one", "La Cubanita", "Cacao beach", "Del Mar" и "Bedroom".

 

Спецпрокуратурата съобщава, че в сигнала на Валери Симеонов не са открити данни за извършено престъпление от страна на Министерство на туризма. Интересно е, че спецпрокурорите не се занимават по принцип с подобен вид административни проверки, но смятат, че категоризацията на заведенията е извършена законно, съобщава Агенция "Фокус".

Заведенията на плажа "Слънчев бряг - юг" са получили разрешения от министъра на туризма, но по одобрени от регионалното министерство схеми, които са дадени след решение на главния архитект на Несебър. Не е установено нарушение и при осъществяването на контрола по задълженията на концесионера на плажа "Слънчев бряг – юг".

В началото на юни Валери Сименов обяви, че десетина обекта на този плаж са незаконни и обеща да бъдат премахнати. Той посочи поименно "La Cubanita", "Cacao beach", "Bedroom" и "Талант". Нарече ги молове, защото били огромни. Според него те са строени без никакви строителни книжа, по решение на Манджо, Брендо и т.н.

"За да бъдат издигнати тези заведения, са нарушени куп закони. Знаете ли какво става, ако някоя греда се срути? Ето затова съм се фиксирал върху тях", обясни вицепремиерът своите действия. Той посочи, че се стигнало дотам да бъде преграден общински път, където се събирали такси за паркинг.

Още тогава Николина Ангелкова не видя проблеми при проверката на централния плаж на Слънчев бряг. Тя похвали концесионера, че всичко е спазено и дори е осигурил достъп до плажа на хората с увреждания. Това накара Симеонов да действа твърдо и да подаде сигнал до прокуратурата. Концесионер на плаж "Слънчев бряг – юг" е фирма, свързана с братята Маргини, по думите на Валери Симеонов.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?