Прокуратурата няма да се занимава с "хипотетичния" доклад на ДАНС

Прокуратурата няма да взема становище по хипотетични вероятности, витаещи в обществото, заяви във вторник говорителят на главния прокурор по повод доклад на ДАНС за корумпирани министри в предишния кабинет, който никой не е виждал.

И бившият премиер Станишев, и настоящият Борисов, президентът Георги Първанов, тогавашният и настоящият шеф на ДАНС Петко Сертов и Цветлин Йовчев твърдят, че такъв доклад не са виждали и не са изготвяли. Следователно прокуратурата няма по какво да вземе становище. Ние разследва конкретни данни срещу конкретни лица, заяви на пресконференция Стелияна Кожухарова, която е говорител на главния прокурор Борис Велчев.

За съществуването на доклад с корумпирани министри от тройната коалиция пръв заговори доскорошният съветник в ДАНС Алексей Петров. Впоследствие обаче се оказа, че става въпрос за шестмесечния отчет на ДАНС, който бе представен на премиера Борисов от старото ръководство на агенцията.

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че този следобед или най-късно в сряда в съда ще бъде внесен обвинителният акт срещу бизнесмена Христо Ковачки, който ще трябва да отговаря за неплатени данъци в размер на 16 милиона лева.

Кокинов каза, че бизнесменът и адвокатите му не са търсили прокуратурата за споразумение, нито обвинението е предлагало такова. Освен това досега Ковачки не е внесъл дължимите на държавата пари. По закон, ако той внесе сумата, за която е обвинен, може да се размине само с административно наказание – глоба. Обвинителният акт е от над 100 страници, а материалите са събрани в 350 тома, добави Кокинов.

"Тепърва ми предстои да се запозная обстойно с обвинителния акт. Като цяло обвинението е изградено от хипотези, които трябва да бъдат доказани в съда. Не се занимавам с фиктивни сделки, а с реален бизнес. Нямам притеснения и не бягам от отговорност, но очаквам обективната оценка на съда да покаже правотата ми", коментира в отговор Ковачки.

От думите на Кокинов стана ясно, че в края на миналия месец Софийският градски съд е върнал на прокуратурата обвинителния акт срещу Евелин Банев - Брендо за отстраняване на процесуални нарушения. В указанията си съдът е написал, че са били нарушени правата на защита на обвиняемия, тъй като той не разбирал какво е обвинението.

В двумесечен срок от връщането прокуратурата ще уточни обвинението и отново ще внесе обвинителния акт в съда. Брендо е обвинен за пране на пари и организирана престъпна група, а разследването срещу него се точи от няколко години.

Прокуратурата обсъжда и окончателното обвинение срещу бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов, които бяха обвинени в подкуп, за да уредят сделка с директора на Агенцията по рибарство и аквакултури.

Срещу бившия ръководител на изпълнителната агенция Ерман Занков е повдигнато ново обвинение и е внесен в съда обвинителен акт за подкуп за десетки хиляди лева, заяви Кокинов. Той допълни, че подкупът е бил за доставка на техническо оборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?