Бойко Найденов:

Прокуратурата няма да се занимава със случая "Марковска"

Държавата не може да става заложник на един човек, смята обвинителят

Прокуратурата няма да се занимава със случая "Марковска"

За разлика от МВР, прокуратурата няма да изпълни молбата на скандално избраната за член на Конституционния съд (КС) Венета Марковска да издири автора на сигнала срещу нея и да провери неговото съдържание, за да изчисти името ѝ.

Това стана ясно от думите на и.ф. главен прокурор и шеф на следствието Бойко Найденов, който коментира казуса пред Дарик радио.

"Прокуратурата няма функция да оневинява, всеки би следвало сам да се защити", категоричен бе обвинителят, с което влезе в противоречие с позицията на вътрешния министър Цветан Цветанов, който само преди ден обясни чистосърдечно, че МВР издирва подписалия сигнала Георги Тонев Колев, "за да може в един момент... тя (Марковска – бел.ред.) може би ще си търси правата..."

Така министърът призна, че въпреки липсата на законово основание авторът да бъде търсен от полицията, без да е заподозрян в каквото и да е престъпление или да е обявен за изчезнал, МВР просто цели да направи услуга на Марковска, като намери човек, срещу когото впоследствие тя би могла да заведе частно наказателно дело за клевета.

"Ако наистина един магистрат, особено кандидатиращ се за такава висока длъжност, няма чувството и усещането, че няма нищо, с което да може да бъде атакуван и не може да намери своята достойна защита, явно нещата са доста сложни", далеч по-резервиран бе Найденов в събота, като уточни, че "дебатът излезе извън рамките на нормалното".

"Ако бях на местото на г-жа Марковска бих се замислил", каза и.ф. главен прокурор, допълвайки, че държавата не може да става заложник на един човек. Той даде пример с директора на ЦРУ, който подаде оставка заради любовна афера, така че невинаги трябва да се разсъждава строго в правни категории.

Той коментира и откритата процедура за избор на наследник на Борис Велчев, като заяви, че прекалено много внимание се отделя на този избора, което е довело дори до спирането на работата в държавното обвинение.

"Очаквам изборът да бъде качествен, за да може начело на прокуратурата да застане качествен човек", каза още Найденов без да коментира първата официална номинация в надпреварата – Сотир Цацаров.

"Винаги съм се надявал да дойде момент, в който много малко хора ще знаят името на главния прокурор, а прокуратурата да работи тихо и спокойно", заключи временния ръководител на обвинението. Според него е нормално прокурор да заеме високия пост. Найденов подкрепи тезата на Велчев, че седем години са твърде дълъг мандат за главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България