Прокуратурата образува 7 проверки срещу кмета на Видин

Върховна касационна прокуратура е образувала 7 проверки срещу кмета на Видин Иван Ценов от СДС.

Проверките са за кредити, общинско имущество и отдаване на паметници на културата на частни сдружения. Решението стана известно след специално заседание на правителствената комисия за борба с корупцията в МС, председателствана от министъра на правосъдието Антон Станков във Видин.

Комисията направи изнесено заседание заради подадени сигнали за закононарушения на бившия и настоящ кмет на Видин д-р Иван Ценов. В заседанието участва и прокурорът от ВКП Ангел Илиев, предаде Дарик радио. Министър Станков съобщи, че сигналите са подадени от областния управител на Видин Мартин Дончев и са резултат от проверки на Държавен Финансов контрол, Сметната палата и РДВР-Видин.

Сигналите са за изтеглен от Иван Ценов кредит от 1 млн. и 600 хиляди лева в предизборния период, когато това е забранено от закона. Друга проверка има за отдаден паметник на културата на частно сдружение, в което участва и съпругата на кмета. Ценов ще бъде проверяван и за усвояване на 240 000 лева от държавна субсидия за ремонт на училищата и за спрени и обжалвани от съда заповеди, които кметът е изпълнявал.

Първоначално проверките са образувани от Видинската окръжна прокуратура, но в петък са били изтеглени от Върховна касационна прокуратура, съобщи Станков.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?