Прокуратурата образува дело срещу Захари Желязков заради "Балкан"

Софийска градска прокуратура е образувала дело срещу бившият изпълнителен директор на АП Захари Желязков, съобщи БНР.

Според информацията, делото е образувано за продажбата на 75% от акциите на авиокомпания "Балкан". Желязков ще трябва да отговаря за престъпление по служба, свързано с приватизацията. Ако прокуратурата докаже, че е виновен, наказанието може да стигне 10 години затвор. До този момент Желязков не е привлечен като обвиняем, предаде още БНР, позовавайки се на информация от Върховната касационна прокуратура.

Пред bTV Желязков е заявил, че не знае за подобно нещо и е отказал коментар.

Проверката по сделката за авиокомпания "Балкан" започна преди около година. Най-напред лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и зам.шефът на БСП Румен Овчаров занесоха в прокуратурата папки, свързани с продажбата на 75% от "Балкан" на израелската Зееви холдингс. По-късно и тогавашният шеф на АП Левон Хампарцумян също предостави данни за нарушения по сделката, сключвана от неговия предшественик.

Преди повече от 2 месеца, когато прокуратурата обяви, че започва мащабна проверка по 200 приватизационни сделки, зам.главният прокурор Христо Манчев оповести пред журналистите първите три - плевенската рафинерия "Плама", авиокомпания "Балкан" и бургаската рафинерия "Нефтохим". Включването на "Нефтохим" в списъка заедно с две откровено несъстоятелни фирми, тогава предизвика открито недоумение.

Днес в предаването "Седмицата" по БНТ Манчев заяви, че събраните от прокуратурата данни по две предварителни проверки за приватизация на обекти от чуждестранни инвеститори говорят за извършени сериозни нарушения и е вероятно да се окаже, че има извършени престъпления. Той не посочи конкретно за кои сделки става въпрос.

Манчев потвърди, че преди дни е образувано дело срещу бившия шеф на АП Захари Желязков за "Балкан". Срещу Захари Желязков има образувани общо три следствени дела за различни сделки, каза Манчев и посочи сделките за "Инкомс телеком", "Елените" и "Арсенал" - Казанлък. Той заяви още, че не му е известно да има проверка за приватизацията на "Булбанк" на италианската групировка "Уникредито" през миналата година.

Заместникът на Филчев съобщи още, че са приключени проверките и предстои да бъдат образувани следствени дела за продажбата на "Диамант" - Разград, "Каолиново", "Златни пясъци", "Слънчев бряг" и др. Предстои да бъдат образувани следствени дела и срещу бившите изпълнителни директори на АП Веселин Благоев, Александър Съботинов, както и срещу бивши министри от бивши правителства, каза зам.главният прокурор.

От 3500 приватизационни сделки, сключени през последните години, прокуратурата проверявала 500. За последните две години прокуратурата внесла 55 хил.обвинителни акта в съда, което прави по 15 акта всеки работен ден, пресметна Манчев. Въпреки това са малко осъдителните присъди по икономическите престъпления, но аз съм уверен, че те тепърва предстоят, каза Христо Манчев. Според него наказателната система в България е парализирана поради неудачните промени в наказателните закони през последните години.

Утре или най-късно в понеделник главният прокурор ще даде отчет за проверката на прокуратурата за приватизационните сделки, каза още заместникът на Филчев.

Споделяне

Още от България