Прокуратурата образува дело за незаконно записване на Борисов

Христо Иванов подаде сигнал до всички "независими" обвинители да разследват премиера и Гешев

Снимка, за която се твърди, че е от нощното шкафче на премиера

Софийска градска прокуратура е образувала дело за незаконно записване на премиера Бойко Борисов. Държавното обвинение вече назначило експертиза на изтеклия в средата на юни първи аудиозапис на Борисов, но тя още не е готова. Записът вече бе обект на две експертизи в САЩ, поръчани от сайта "Биволъ" и евродепутата Елена Йончева, които показаха, че няма манипулация.

По делото работи екип от наблюдаващите прокурори, които са решили да присъединят към делото видеото от премиерската резиденция, както и последния аудиозапис, за които се твърди, че е на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

За тези случаи е разпитан и предишният шеф на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев.

"След изготвянето на назначените експертизи българската общественост ще бъде информирана за заключенията. По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случаи. Софийска градска прокуратура ще продължи да информира българската общественост за хода на досъдебното производство", се казва в съобщението на прокуратурата.

Записите досега

През последните два месеца до медиите анонимно бяха разпратени четири записа, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов. Последният бе изпратен на 29 юли, а основната тема на разговора е президентът Румен Радев. Записът изобилства от псувни и ругатни. Започва с фразата: "Акъл се набива, Томиславе, на умен човек..." Както обикновено събеседникът не се чува. Борисов го нарича "Томиславе", т.е. може би си говори с вицепремиера Дончев.

В началото на юни бе пуснат запис, в който премиерът обсъждаше председателя на парламента Цвета Караянчева, както и миналогодишния опит на компанията "Еврохолд" да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ. В този запис премиерът заявява, че е наредил на Комисията за финансов надзор да проверява сделката и се заканва, че ще размаже физиономията на някого, без да стане ясно за кого говори.

Интересен е подходът на прокуратурата по този случай. За чатовете на бизнесмена Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов бе образувано делото за търговия с влияние. За записът на Борисов, в който се говори за упражняване на влияние върху независимите регулатори, е образовано дело за незаконно записване на премиера.

В края на юни изтече и запис на човек с гласа на Борисов, за който се твърди, че е от разговор с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев. Темите пак са Радев и БСП. В него Борисов заявява:

"Тея двамата, Корнела и Радев, са големи сладури. И понеже навсякъде приказват, че ти си им основният гръб, хич не е приятно".

Точно преди две седмици бе пуснат разговор на премиера с бившия главен прокурор и председател на Конституционния съд Борис Велчев. Пред Mediapool Велчев заяви, че такъв е проведен. Председателят на КС обясни, че се е опитал да уреди среща между Борисов и ректора на търновския университет Христо Бонджолов.

Междувременно в публичното пространство се появиха снимки от спалнята на Борисов в правителствената вила в Бояна. На тях бе заснет спящият премиер. Освен това на нощното му шкафче имаше пистолет, а в чекмеджето - пачки с евро. След това бе пуснато и видео от спалнята. Премиерът потвърди автентичността само на една снимка – тази, на която спи, а пари не се виждат.

Сигнал до всички прокурори

Около час след съобщението на прокуратурата съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подаде сигнал до всички прокурори с настояване да се проверят твърденията от първия запис на Борисов.

“По същия начин беше практически прикрито съдържанието на предишни подобни записи, които станаха известни като “Ало, Ваньо” и Яневагейт – разговорите между Ченалова и Янева. Прокуратурата тогава провери само кой е направил тези записи, но не и съдържанието им. От тази гледна точка днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерения за прикриване на съдържанието”, коментира Иванов.

По думите му главният прокурор Иван Гешев в момента "пърха от селце на селце и от паланка на паланка разпространява опорките, че не бил недосегаем".

"Нека да видим дали е недосегаем. Това е пореден сигнал, с който искаме да проверим дали ще се намери един прокурор, който да провери дали тогавашният главен прокурор и настоящ главен прокурор, тогавашен зам.-главен прокурор заедно с премиера са планирали операции, които всъщност да обслужват политическите цели на управляващите. Това е изключителен проблем и той трябва да бъде фокус на проверка и затова ние няма да приемем прокуратурата отново да се опита да замотае всичко, просто проверявайки само темата с това кой е произвел тези записи”, каза съпредседателят на "Демократична България".

Той казва, че "Демократична България" няма да приеме, че протестите са си свършили работата, без да се стигне до оставка на Гешев и дълбока реформа на прокуратурата.

В сигнала на Иванов до прокуратурата се напомня, че в изтеклите записи има данни, че премиерът упражнява влияние върху независим регулатор, съгласува с висши представители на съдебната власт повдигането на обвинения на член на правителството и разпорежда извършването на проверка на политически противник.

Споделяне

Още по темата

Още от България