Прокуратурата образува дело за заловените части за бойни хеликоптери

Бургаската районна прокуратура образува днес следствено дело срещу неизвестен извършител във връзка със задържаната пратка с части за бойни хеликоптери на летището край Сарафово.

Пратката от 134 сандъка бе задържана на 29 октомври тази година. Товарът със стоката с възможна двойна употреба е пристигнал с чартърен полет от Украйна преди месец. Пратката е свалена в митнически склад на бургаското летище. В момента групи на РДВР и регионалното митническо звено проверяват стоката и установяват за къде точно е била предназначена.

Бургаската районна прокуратура иска назначаването на международна следствена поръчка-разпит и свидетелски показания на управителя на украинската фирма-производител на стоките с възможна двойна употреба, задържани на летището край Сарафово, заяви районният прокурор Любомир Петров, цитиран от БТА. Той добави, че засега следствието в Бургас разполага с експертна оценка на специалист от София, който е посочил, че стоките са с възможна двойна употреба. Допълнително ще бъде назначена експертиза, за да се потвърди това.

Районният прокурор смята, че проверката може да отнеме няколко месеца. Ако се потвърди, че стоката е с възможна двойна употреба, тя ще бъде отнета в полза на държавата.

Според днешна публикация в "Монитор" фирма, регистрирана в САЩ, износител на електронното оборудване, произведено в киевския завод "Буревестник".

Според специалисти в сандъците имало изключително мощни захранващи елементи и блокове, които могат да бъдат пригодени за радиолокационни станции. Като получател в България бил посочен плевенския спортен клуб "Сават", които дори поискали от междуведомствената комисия за контрол над търговията с оръжие документ, че стоката не е с двойно предназначение. Именно чрез тази молба българските спецслужби разбрали, че има съмнителен товар. Според източници на изданието, с официално писмо клубът се отказал от товара, след като разбрали, че трябва да платят около 5 милиона лева мита и акцизи.

Двама експерти на ЦРУ били заснели заедно с българските си колеги подробно цялата пратка, пише още вестникът. По неофициални данни паричният превод за компонентите е трябвало да мине през американска банка в Ню Йорк, след което да постъпи в руска банка.

Според вчерашна информация пратката била предназначена за воюваща държава в Близкия Изток.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?