Прокуратурата образува ново дело за "Белене" за щети от 200 млн. евро

Шефовете на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян разследвани за безстопанственост

Прокуратурата образува ново дело за "Белене" за щети от 200 млн. евро

Софийската градска прокуратура е образувала ново дело за нанесени щети от около 200 милиона евро по сключените договори за изграждането на АЕЦ "Белене" в периода 2006 и 2009 година, съобщи за Mediapool говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Разследването се води за умишлена безстопанствено срещу двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания, подписвали в този период допълнителни споразумения върху основното споразумение с "Атомстройекспорт" за изграждането на централата.

В този период Любомир Велков беше главен изпълнителен директор на НЕК, а Мардик Папазян – изпълнителен директор.

За четирите години двамата са сложили подписите си върху пет анекса към основното споразумение с руската "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене" без одобрението на съвета на директорите на държавната компания, установи преди дни проверка на Агенцията "Държавна финансова инспекция". Бяха обявени и нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на дейности по проекта.

По думите на Кожухарова най-крупният договор без обществена поръчка е за разчистването на площадката на централата. Велков и Папазян възложили директно на "Атомстройекспорт" (АСЕ) демонтажа на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", въпреки че сумата на договора от 200 млн. евро надхвърля прага за задължително обявяване на обществена поръчка. Ако такава процедура е била обявена, е можело НЕК да постигне по-ниски цени за разчистване на терена.

Новото дело е основано изцяло върху одитния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). "Тепърва прокуратурата ще установява дали изводите от доклада на инспекторите са верни, дали е имало нужда изобщо да се обявява обществена поръчка и да се конкретизира точния размер на щетите", уточни Кожухарова. На този етап въпросните бивши ръководители на НЕК се водят само свидетели по делото.

Новото дело ще се води от специализираните екипи за разследване на престъпления по високите етажи на властта в Софийската градска прокуратура. Държавното обвинение ще търси експерти по делото от АЕЦ "Козлодуй" и Техническия университет.

Прокуратурата реши само за ден да образува ново дело за злоупотреби по проекта "Белене". Преди ден пред Mediapool градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че засега докладът на финансовата инспекция ще бъде присъединен към старото досъдебно производство за нарушения в НЕК по отношение на проекта. Това дело се води вече 2 години за престъпления по служба, извършени от неизвестни засега членове на ръководството на държавната компания и засяга продажбата на стария реактор "Шкода" на АСЕ за 205 млн. евро. По този случай още се чака разпоредената в края на 2010 година експертиза.

"Решихме, че документите на финансовата инспекция водят до дело с различен предмет на доказване от сега воденото производство и затова бе образувано ново досъдебно производство", обясни Кожухарова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?