Прокуратурата обвинена в PR акция срещу депутатите

Депутат от левицата обяви, че няма да гласува за сваляне имунитета на колегата си Тома Томов, защото не иска да бъде въвличан в PR акция, насочена срещу авторитета на народното представителство.

Изявлението на Александър Радославов бе по повод обявеното в пленарна зала становище на временната парламентарна комисия да не дава разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Томов.

В четвъртък парламентът обсъди искането на главния прокурор за снемане имунитета на депутата от левицата и лидер на партия “Рома” Тома Томов, срещу когото е образувано дело за времето, когато е бил районен прокурор на Оряхово. Гласуването ще бъде в петък.

Образуваната по този повод комисия обаче е на мнение, че в предоставените от прокуратурата материали няма данни, които да говорят за извършени престъпления от страна на депутата. При проучването на материалите стана ясно, че при разработването на Томов са използвани неправомерно специални разузнавателни средства, дори и след като е бил избран за народен представител.

Комисията смята, че това говори за злоупотреба с власт на определени длъжностни лица.

Александър Радославов, който е член на временната комисия, заяви, че парламентът допуска принципната слабост да не защитава своя авторитет и този на депутатите.

Миналата година имаше период, когато трябваше да дадем добър знак, че няма политически чадър за депутати, когато става дума за доказани престъпления. Една година по-късно обаче няма никакъв резултат от делата, образувани срещу народни представители със свален имунитетът, изтъкна Радославов от парламентарната трибуна.

"Волю или неволю ставаме съучастници в негативизъм, който се насажда в общественото съзнание, че всички депутати в парламента са с икономически интереси", изтъкна той.

Преди година главният прокурор поиска имунитета на 7 народни представители, които впоследствие доброволно се отказаха от него. По-късно парламентът сне имунитета на още двама. Към този момент има само един осъден – Владимир Кузов – за педофилия, но присъдата е на първоинстанционен съд и не се знае какво ще стане при обжалването.

В четвъртък Тома Томов каза пред депутатите, че четири месеца по отношение на него, близките му и на българския парламент се извършва "едно меко казано издевателство". Той изтъкна, че 12 години е бил образцов прокурор, докато изведнъж през 1998 г. е станал обект на службите, тъй като тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев ги накарал да "да работят "прокурорите на Татарчев”.

Четири години и половина срещу мен е водена антиконституционна и антизаконна разработка, включително и една година като депутат, тя е прекратена през 2002 г. от министър Петканов, каза Тома Томов.

Той определи искането на прокуратурата за снемането на имунитета му като пълна пародия и правен абсурд.        

Томов призова депутатите с гласуването си "да спрат мракобесието, към което се опитват да ни върнат някои хора, които имат властови ресурс".

 

Споделяне

Още по темата

Още от България