Разследвайки "в изключителна тайнственост"

Прокуратурата обвини 1/3 от задържаните митничари в Лесово

Схемата заработвала между 50 000 и 80 000 лв. месечно, ДАНС я наблюдавала от 4 месеца

Николай Найденов, Борислав Сарафов и Владимир Писанчев. Сн.: БГНЕС

Седем от задържаните в събота общо 21 митнически служители на ГКПП "Лесово" вече са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел получаване на подкупи, съобщи в понеделник зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

Като ръководител на бандата е привлечен към наказателна отговорност Димитър Колев, началник на една от четирите смени в пункта. Той е задържан за 72 часа и ще му бъде поискан постоянен арест от специализирания съд.

 

Именно в дома на Колев разследващите са открили големи суми от различни валути на обща стойност над 82 000 лева. Колегите му Чавдар Дюлгеров и Георги Банев, също началници на смени, са обвинени като членове на престъпната група. Те също се намират зад решетките със 72-часови мерки за задържане, като ще им бъдат поискани и постоянни такива.

 

В ареста са още зам.-началникът на смяна Димитър Шопов и митничарят Юрий Кузнецов. В дома на първия са били открити около 43 хил. долара, а общата стойност на намерените суми от различни валути в домовете и колите на обвиняемите надхвърля 220 000 лева. Около 9000 лева са намерени в помещения в самия пункт, като били крити предимно в стаите за веществени доказателства.

 

Единствените обвиняеми, които към момента не се намират зад решетките, са зам.-началникът на смяна Илия Илиев, който е освободен под гаранция от 2000 лева и експертът Йоланта Бозукова, която е на свобода срещу гаранция от 1000 лева.

 

"С тези седем обвиняеми лица вероятно не е изчерпан кръгът от обвиняеми. Не е невъзможно някои да сменят статута си или да получат обвинения", уточни Сарафов, добавяйки, че по делото са претърсени 47 служебни помещения и домове, 24 коли и 18 митнически склада.

 

Прокуратурата разполага и с показанията на 14 "външни" свидетели, основно шофьори на тирове, които са преминали през пункта на Лесово преди извършването на акцията в събота вечерта. Те са били разпитани "във вътрешността на страната", като са разказали за искани от тях "такси за почерпка".

 

Показания за корупционната схема са дали и някои от колегите на обвиняемите, като разследващите на уточниха колко от първоначално задържаните и впоследствие освободени 14 души, са свидетелствали в полза на обвинението.

 

По думите на зам.-шефа на Апелативната спецпрокуратура Николай Найденов схемата е действала по следния начин – взетите през деня подкупи са събирани вечерта от началника на смяна, който ги съхранявал. В края на всеки месец събраната сума е разпределяна между митничарите в зависимост от техните индивидуални "резултати" и "инициативност", както и от моментната натовареност на граничния пункт. В някои случаи разпределянето на сумите е ставало и два пъти в месеца.

 

По изчисления на разследващите на месец въпросната схема е заработвала между 50 000 и 80 000 лева, като е нямало твърда сума за безпроблемно преминаване през пункта. Някои шофьори на тирове са били "таксувани" и с над 100 лева.

 

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев уточни, че митничарската група е наблюдавана от подчинените му над 4 месеца, като са били използвани всички способи за разследване, включително подслушване и белязани пари. Самата акция е започнала в събота, веднага след като началникът на смяна е взел плика с отчисленията от деня, който впоследствие е открит от разследващите.

 

Николай Найденов добави, че към момента по делото няма данни подкупите, събирани от митничарите, да са стигали по-нагоре по веригата – до централното ръководство на Агенция "Митници", нито до "някои депутати".

 

Шефът на агенцията Ваньо Танов получи благодарности от Сарафов и Писанчев за "оказаното пълно съдействие". Председателят на ДАНС обаче уточни, че ръководството на митниците не е било уведомени за акцията предварително. По думите на Найденов, по разследването е работено "в изключителна тайнственост". Предстои специализираният съд да разгледа исканията за арест на петима от обвиняемите в следващите дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?