Прокуратурата обвини бащата за изнасилване на 2-годишния му син

Прокуратурата в Сандански повдигна обвинения на Костадин Тасев за изнасилване на двегодишния му син Александър, след като в детето бе открита сперма от бащата. Това бе съобщено от държавното обвинение в града. Направеният тест по безусловен начин е доказал произхода на генетичния материал.

От полицията са установили, че на 15 февруари бащата - 38-годишният Костадин Тасев - известен сред близките с прякора Урко, е извършил полово сношение със сина си, употребил е сила, с която му е нанесъл тежка телесна повреда. Той ще бъде съден първо за нанасяне на тежка телесна повреда по особено мъчителен начин и после за извършено полово престъпление с малолетно лице от същия пол.

Полагаемото наказание и за двете престъпления е от 3 до 12 години затвор.

Във вторник малкият Александър на 2 години и 4 месеца беше приет в "Пирогов" с тежки разкъсвания на правото черво и пикочния мехур и с множество кръвоизливи.

Бащата е задържан за 72 часа с прокурорска заповед, а след това ще бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража". Майката на детето - 22 годишната Христина - ще остане в ареста, докато и бъде направена психоекспертиза заради съмнения, че има психични отклонения.

Подозрения за системно изнасилване на детето в семейството са се появили от момента, когато то навършило три месеца. Шефът на детското отделение в болницата в Сандански Анастасия Трендафилова съобщи пред вестник "Струма", че проблемите на детето са започнали именно от тази възраст. Въпреки множеството прегледи обаче така и не се достигнало до обстойни лекарски прегледи и санкция на службите за закрила на децата. Лекарите са смятали, че детето страда от вид заболяване, което предизвиква кръвоизливи от правото черво.

Вестник "Струма" съобщава още, че майката Христина също е лежала в болница поради разкъсвания, предизвикани от същата причина, поради която в момента с опасност за живота е детето ѝ. Все още няма информация защо тя и бабата на момченцето Живка, която живеела със семейството, са мълчали за проявата на бруталното насилие.

Институции да дадат обяснение защо не са реагирали адекватно на сигналите 

В четвъртък председателят на парламентарната комисия по образованието и въпросите на децата Огнян Стоичков ("Атака") заяви, че е поискал изслушването на здравния и на вътрешния министър, както и на директора на Агенцията за закрила на детето.

"Ще чакам от тях резултати, а не чиновнически изречения", заяви той.

Стоичков декларира намерение да извика на изслушване в парламента всички заинтересовани органи. "Десет държавни органи и институции отговарят за децата по силата на Закона за закрила на детето и затова случилото се е недопустимо. Системата не работи бързо и ефективно, проблемите само се маркират, защото може би не са толкова финансово интересни", коментира Стоичков.

Проверката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която се извършва в Сандански, ще приключи в петък. На този етап обаче е открит документ, подписан от д-р Трендафилова от болницата в града, в който тя е написала до социалните служби, че има съмнения за сексуално насилие над детето. Този сигнал социалните работници не са придвижили в писмен вид до прокуратурата, за да се задейства тя. Имало е само устни разговори с прокурорите.

Социалните работници по закон са длъжни да сезират писмено прокуратурата в такава ситуация. Вероятно след края на проверката до Агенцията за социално подпомагане ще се направи предложение социалните работници, занимавали се пряко със семейството, да понесат най-тежките дисциплинарни наказания. Това означава да бъдат уволнени всички или част от тях.

Семейства готови да осиновят малкия Александър 

В четвъртък в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) са се обадили две семейства, които искат да станат приемни родители на малкия Александър.

Бременна жена във втория месец от семейство с много добро материално положение е поискала да стане приемен родител на Сашко. Жена с 11-годишно дете, която работи в министерство, също се е обадила в  агенцията и е заявила такова желание.

Това, според специалистите, е много добър сигнал, че по-нататъшната съдба на насилваното дете може да е нормална и то да израсне в семейство, а не в институция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?