Прокуратурата обвини бившия шеф на разузнаването за теч на информация

Според обвинението сегашният консул в Мюнхен Драгомир Димитров е облагодетелствал фирма с над 91 000 евро

Драгомир Димитров, сн. БГНЕС

Военноокръжна прокуратура – София обвини бившия шеф на разузнаването и сегашен консул в Мюнхен Димитър Димитров в престъпление по служба в качеството му на председател на Държавна агенция "Разузнаване".

Според обвинението в период 14 юли - 9 август 2016 година Димитров е нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в агенцията. Това е станало с "цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро, от което са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация".

Наложена му е гаранция от 5000 лв.

От съобщението на прокуратурата не стават ясни подробности около случая и защо обвинението е повдигнато четири години по-късно.

В момента Димитров е консул в Мюнхен и засега остава такъв.
 
От Външно министерство съобщиха, че той оказва съдействие на органите на държавното обвинение и "към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба".
 
Мандатът на Димитров като шеф на разузнаването изтичаше през 2020 година, но през 2018-та той изненадващо напусна поста.  А на раздяла получи традиционното дипломатическо назначение.

Тази практика бе обяснена лично от премиера Бойко Борисов през 2012 година, когато предишният шеф на службата ген. Кирчо Киров бе освободен от поста и назначен за премиерски съветник. Борисов каза, че е "правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

След това Киров получи няколко неокончателни присъди, включително 15 години затвор за присвояване на 5 млн. лева.

Миналата година Военноокръжната прокуратура-София обвини и друг шеф на служба, но действащ.

Според обвинението тогавашният шеф на служба "Военна информация" Пламен Ангелов и неговия предшественик Светослав Даскалов са извършили длъжностно престъпление – издали са над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона. Това доведе до смяната на Ангелов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България