Прокуратурата обвини ген. Атанасов по жалба на Б.Бонев

Второ обвинение за престъпление по служба повдигна прокуратурата срещу бившия шеф на Национална служба "Сигурност" (НСС) ген. Атанас Атанасов. След обвинението за намерените подслушвателни устройства в дома на главния прокурор Никола Филчев, сега Атанасов е обвиняем заради жалба на бившия си шеф Богомил Бонев.

"Новото обвинение е свързано с работата ми като директор на НСС и в него се твърди, че съм злоупотребил с правомощията си", каза ген. Атанасов, цитиран от БТА. Той добави, че обвинението е във връзка с доклад на НСС, но отказа подробности.

След доклад на НСС за корупцията, Иван Костов смени вътрешния министър Богомил Бонев в края на 1999 г. Този доклад бе използван и по време на предизборната кампания на Петър Стоянов. Според информация на БНР, жалбата до прокуратурата е подадена от Богомил Бонев.

Атанасов свърза новото обвинение с поредното си изказване за работата на прокуратурата. По думите му става въпрос за думите му след заседанието по делото "Филчевгейт", че скандалът от лятото на 2000 година е първият сериозен опит за дестабилизиране на правителството на Иван Костов. Сериозен, защото в него беше въвлечен лично главният прокурор, уточни Атанасов.

Лично главният прокурор е засегнат от моето изказване и използва може би оплакванията на трето лице, обясни пред журналисти Атанасов.

На Атанасов е определена парична гаранция в размер на 10 хиляди лева, която той обяви, че не може да плати.

Предишното му обвинение е по скандала, който избухна през лятото на 2000 година след като Филчев сам обяви, че има подслушвателни устройства в апартамента му. Ген. Атанасов е обвинен заради това, че устройствата в няколко апартамента, давани на дипломати и депутати, не са били демонтирани, а също и по делото за подслушването на самия Филчев.

Техника и централа в съседното жилище действително бяха открити, но според тогавашният вътрешен министър Емануил Йорданов Филчев не е подслушван, а устройствата били останали от старо време. Заради това, че не са били демонтирани, бе отстранен от поста главният секретар на МВР ген. Божидар Попов. Тогава, като свидетел по делото, Богомил Бонев не изключи обаче Филчев наистина да е бил подслушван.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?