Прокуратурата обвини и заместник на Тотев за зоопарка в Пловдив

Прокуратурата обвини и заместник на Тотев за зоопарка в Пловдив

Прокурорското спецзвено "Антикорупция" обвини зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски по делото за строежа на зоопарка в града, по което към наказателна отговорност бе привлечен и кметът Иван Тотев.

Кацарски ще отговаря като помагач за извършено престъпление по служба. Според разследващите той е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП), предлагайки на Тотев да бъде прекратена процедурата за строежа на "Зоокът"-Пловдив.

Така новият обвиняем по делото е дал възможност на кмета да открие нова процедура, но вече с договаряне без обявление. Именно така е сключен и договор с фирма "Запрянови 02", като целта е била дружеството неправомерно да получи 1 млн. лева, твърди държавното обвинение.

Кацарски е помогнал на Тотев да извърши престъплението в качеството му на председател на комисията за провеждане на "Открита процедура" по ЗОП за избор на изпълнител на строежа. Както вече съобщиха от прокуратурата, последвалото пряко договаряне с изпълнителя е проведено, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта.

Освен това не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж, твърдят разследващите.

Разследването срещу Иван Тотев започна през ноември миналата година. През януари прокуратурата поиска и съдът одобри отстраняването му от длъжност, но Пловдивският апелативен съд отмени това решение, позовавайки се на липсата на доказателства, че той може да повлияе на свидетели да се откажат от показанията си.

Междувременно финансовата инспекция (АДФИ) излезе с доклад за строителството на спортната зала "Колодрума" в Пловдив. Инспекторите установиха общо 22 нарушения с нанесли щети за 7.7 милиона лева при строителството на залата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?