Прокуратурата обвини КЕВР в неустоимо желание да оскъпява водата

Държавното обвинение атакува новите тарифи на 16 ВиК-та

Прокуратурата обвини КЕВР в неустоимо желание да оскъпява водата

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) иска да вдига цените на водата и с незаконни процедурни трикове е нагласила увеличението на тарифите. Това становище на Върховната административна прокуратура (ВАП) става ясно от мотивите ѝ по предстоящото дело срещу новите цени в 15 региона на страната и курорта Златни пясъци.

На 15 декември 2017 г. регулаторът прие цените на водата за 2018 г., които са одобрени в приети преди това през годината бизнес-плановете на водните дружества в София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца. Всички те са атакувани от ВАП пред Административен съд – София град.

Според прокуратура КЕВР е имала "нагласа непременно да увеличава" цените на водата.

Държавното обвинение защитава тезата си с няколко аргумента. Един от тях е, че КЕВР не е спазила закона и не е провела задължителното обществено обсъждане за новите цени. Не е отчетено мнението на потребителите и за редакциите на бизнес-плановете на ВиК, които са представени само пред комисията.

Позицията на регулатора по казуса беше, че цените за всяка една от годините до 2021 г. са приети в бизнес плановете на дружествата, които са минали обществено обсъждане. Одобряването на тарифите за 2018 г. е служебно и отчита само инфлацията, заради което и в крайна смета одобрените на 15 декември цени бяха леко преработени, посочиха в края на декември от регулатора.

Прокуратурата обаче не приема този мотив на комисията. Отделно се хваща и за формулата, по която се определят цените, като смята, че заложеният в нея индекс на инфлацията, отчитана от статистиката, има обхват "несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на ВиК-операторите".

"С този подход комисията на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури спокойното повишаване на съответните цени. Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на ВиК-услугите неминуемо ще се повиши", казва ВАП.

Държавното обвинение се хваща и за начина, по който КЕВР определя социалната поносимост на цената на водата. По закон минималното месечно потребление на вода е 2.8 куб. м. на едно лице от домакинство. Сметката за вода не бива да надхвърля 2.5% от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

За да изчисли социалната поносимост, КЕВР отрича данните от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети", което е публично достъпно за всички граждани. Вместо това е ползвано изследването "Статистика на доходите и условията на живот", което не е публично достъпно.

Отреченото от КЕВР изследване показва с 50% по-ниски доходи на домакинствата от използването от комисията. Извън това регулаторът се позовава на изследване, което признава и по-голяма допустима грешка. Според прокуратурата, комисията е имала "нужда да минимизира слоевете от населението, за които цените са непосилни".

"Това процедиране осигурява облекчено и безпроблемно завишаване на визираните цени, включително и за в бъдеще. И така конкретно за региони Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас образуваните цени надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него", казва прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България